UPDATE – ora 20.00: Uniunea Europeană (UE) suspendă activitatea avioanelor Boeing 737 MAX în Europa, în conformitate cu declarația Agenţiei Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (EASA), potrivit CNN:

„Ca măsură de precauție, EASA a publicat astăzi o directivă privind navigabilitatea, în vigoare de la ora 19:00 UTC (ora 21.00, ora României – n.r.), suspendând toate operațiunile de zbor ale tuturor avioanelor Boeing Model 737-8 MAX și 737-9 MAX în Europa”.

„În plus, AESA a publicat o directivă privind siguranța, care a intrat în vigoare la ora 19:00 UTC, suspendând toate zborurile comerciale efectuate de operatorii din țări terțe, în interiorul sau în afara UE, a modelelor menționate anterior”.

Anunțul vine în contextul în care mai multe țări europene au luat deja această decizie de a le interzice accesul în spațiul lor aerian.

UPDATE – ora 19:20: Italia și Polonia s-au alăturat țărilor care au decis să interzică survolara spațiului aerian de către aeronave Boeing 737 Max.

Italia a anunțat că a consemnat la sol toate  avioanele Boeing 737 MAX 8 începând cu ora locală 21:00 (n.r. 22.00 ora României). Autoritatea Aviației Civile din Italia și-a motivat decizia pe „lipsa continuă de informații clare” după prăbușirea aeronavei Ethiopian Airlines.

Transportatorul național polonez LOT a transmis, de asemenea, pe Twitter: „LOT cu Boeing 737MAX8 sunt suspendate până la o notificare ulterioară”. „Zborurile vor fi efectuate folosind alte tipuri de aeronave „, a declarat purtătorul de cuvânt al LOT, Adrian Kubicki.

UPDATE 19:10: Franţa a decis de asemenea să interzică accesul avioanelor Boeing 737 MAX în spaţiul său aerian, a anunţat marţi Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC).

„Având în vedere circumstanţele accidentului din Etiopia, autorităţile franceze au luat decizia, ca măsură de precauţie, de a interzice orice zbor comercial efectuat cu un Boeing 737 MAX către, de pe sau peste teritoriul francez”, a anunţat DGAC într-un comunicat.

Austria a decis şi ea suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX, din motive de securitate până la o notificare ulterioară, a anunţat ministrul Transporturilor. „Siguranţa este principala prioritate în aviaţie”, a subliniat ministrul Norbert Hofer, adăugând că măsura vizează protejarea pasagerilor, a piloţilor şi a membrilor echipajului.

UPDATE 18:55: Și Olanda s-a alăturat țărilor care nu mai permit aeronavelor Boeing 737 Max să-i survoleze spațiul aerian.

Ministerul Turc al Transporturilor și Infrastructurii a anunțat că va consemna la sol toate aeronavele Boeing 737 MAX. ”Ca urmare a unei analize, zborurile aeronavelor Boeing Max 8 și/9 au fost suspendate până când o decizie ulterioară este anunțată. Decizia a fost luată ca o măsură de precauție pentru a asigura siguranța zborului”, a transmis ministerul turc.

Ca urmare a acestei decizii și Turkish Airlines a decis să nu mai utilizeze, deocamdată, aeronavele de acest tip. Purtătorul de cuvânt al companiei, Yahya Ustun, a scris, marți, pe Twitter: „Cele 12 avioane de pasageri Boeing 737 MAX din flota noastră au fost consemnate la sol până la o nouă notificare”.

UPDATE 18:15: Islanda și Germania se alătură țărilor care hotărăsc să interzică aeronavele 737 MAX 8, ca urmare a accidentului fatal al zborului Ethiopian Airlines duminică.

Ministrul german al Transporturilor, Andreas Scheuer, a anunțat că va închide spațiul aerian pentru Boeing 737 MAX 8.

Compania aeriană islandeză Icelandair a confirmat, de asemenea, că va suspenda aeronava.

UPDATE 17:50: Autoritatea Aviatică sin Irlanda (IAA) a suspendat temporar aeronavele Boeing 737 MAX din spațiul aerian irlandez. Suspendarea a intrat în vigoare, marți, la ora 17.00 (ora României).

„În timpul suspendării temporare, IAA va continua să colaboreze îndeaproape cu Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA), Autoritatea Aviației Federale a Statelor Unite (FAA) și producătorul Boeing”, se arată într-un comunicat de presă.


Marea Britanie a fost ultima țară care a anunțat, marți, că se alătură națiunilor care suspendă toate zborurile realizate cu avioane Boeing 737 MAX. Astfel că niciun avion din acest model nu mai are voie să aterizeze, decoleze sau să survoleze spațiul aerian al Regatului Unit.

„Autoritatea Aviaţiei Civile din Regatul Unit monitorizează îndeaproape situaţia şi întrucât în prezent nu avem suficiente informaţii din cutia neagră (a avionului etiopian), ca măsura preventivă, am emis instrucţiuni pentru a opri toate zborurile comerciale de pasageri ale oricărui operator care aterizează, decolează sau survolează spaţiul aerian al Regatului Unit”, a spus un purtător de cuvânt al autorității care a anunțat că directiva va fi valabilă până la o notificare ulterioară.

După anunț, Turkish Airlines a întors din drum două avioane Boeing 737 Max 8 care se îndreptau spre Marea Britanie. Turkish Airlines 1997 zbura de la Istanbul spre Londra Gatwick, când și-a schimbat cursul. De asemenea, Turkish Airlines 1969 se afla pe drum spre Birmingham în momentul în care a făcut cale întoarsă.

Decizia Marii Britanii vine după ce Australia, China, Indonezia, Singapore, Oman, Coreea de Sud şi Mongolia au dispus suspendarea zborurilor cu avioane Boeing 737 MAX.

De asemenea, mai multe companii aeriene au luat aceeași decizie. TUI Airways, una dintre cele mai mari companii aeriene britanice, a decis să țină la sol toate avioanele Boeing 737 Max 8. De asemenea, compania europeană low-cost Norwegian Air a anunţat marţi că opreşte la sol întreaga sa flotă de 18 avioane Boeing 737 MAX. Alte companii care au decis să ia această măsură sunt Ethiopian Airlines, Cayman Airways, Gol, Aeromexico, Comair şi Aerolineas Argentinas.

Operatorii americani nu au anunţat nicio măsură de oprire la sol a respectivelor avioane, în timp ce producătorul Boeing a transmis că Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA nu a emis deocamdată nicio dispoziţie obligatorie privind Boeing 737 MAX.

Modelul Boeing 737 MAX 8, care s-a prăbușit duminică în Etiopia, va intra și în flota companiei naționale Tarom. În iulie 2018, Tarom a semnat anul trecut contractul pentru achiziţia a cinci aeronave 737 MAX 8, unul dintre modelele cel mai bine vândute ale producătorului aerian.

Duminică dimineața, un Boeing 737 MAX 8, care aparținea Ethiopian Airlines, s-a prăbușit la puțin timp de la decolarea din Addis Abeba. Toți cei 157 de oameni aflați la bord și-au pierdut viața.

Tragedia are loc la mai puțin de jumătate de an de când același model de avion Boeing 737 Max 8, aparținând companiei Lion Air din Indonezia, s-a prăbușit în apropiere de Jakarta. În urma accidentului din luna octombrie, toate cele 189 de persoane aflate la bord au murit.

Mai multe companii aeriene au anunțat că suspendă folosirea avioanelor Boeing 737 Max 8, în urma tragediei din Etiopia.


Citește și: Trei frați pompieri și grădina lor zoologică! Au transformat curtea casei părintești într-un adăpost pentru animale


 

 
 

Urmărește-ne pe Google News