Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a transmis un mesaj de susținere pentru Marea Britanie pe care a numit-o cel mai important aliat al Statelor Unite. „SUA se declară solidare cu Marea Britanie. SUA cred că Rusia este responsabilă pentru atacul asupra două persoane din Regatul Unit în care s-a folosit o neurotoxină. Acesta este un moment definitoriu. De multe ori, statele membre spun că sunt împotriva folosirii armelor chimice indiferent de circumstanţe. Acum, un stat membru este acuzat că a folosit arme chimice pe teritoriul altui stat membru. Credibilitatea acestui consiliu nu va supravieţui dacă nu vom trage Rusia la răspundere”, a fost mesajul transmis de Haley în numele administrație de la Casa Albă.

Mesaj de susținere pentru Londra a avut și Franța. Ambasadorul francez la ONU, Francois Delattre, a anunțat că țara sa oferă „susţinere şi solidaritate totală față de Marea Britanie. Am ajuns într-un nou stagiu: folosirea unei neurotoxine care nu a fost declarată la OPCW într-un spaţiu public pe teritoriul unei ţări europene”, a susținut reprezentantul Parisului.

Marea Britanie, care a convocat de urgență întrunirea membrilor Consiliului de Securitate al ONU, a acuzat Rusia că a încălcat Convenţia Armelor Chimice prin faptul că nu a făcut public programul Novichok. Jonathan Allen, reprezentantul-adjunct permanent al Marii Britanii la ONU, a spus că. „Doar acest lucru înseamnă că ar trebui să nu mai luaţi în seama ce auziţi despre posibilitatea ca alte ţări să fi moştenit această tehnologie. Aceasta nu a fost o infracţiune banală. A fost o folosire de forţă ilegală, o încălcare a cartei ONU, care reprezintă baza ordinii internaţionale”.

Rusia a respins acuzațiile Londrei și a sugerat că guvernul britanic ar fi de fapt în spatele atacului pentru a denigra imaginea Rusiei înaintea Campionatului Mondial de fotbal din această vară. „Nu a avut loc nicio cercetare ştiinţifică şi nici nu am dezvoltat neurotoxina Novichok. Cea mai probabilă sursă a atacului sunt ţările care au făcut cercetări pentru aceste arme, inclusiv Marea Britanie”, a spus ambasadorul rus la ONU, Vissaly Nebenzia.

Reprezentantul Moscovei a mai adăugat că scrisoarea prim-ministrului britanic Theresa May este, mai degrabă, „o ameninţare pentru un stat suveran. Scrisoarea conţine afirmaţii iresponsabile asupra cărora îmi este şi greu să comentez folosind limbaj diplomatic”.

Rusia crede că acest caz este de responsabilitatea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), în timp ce Jonathan Allen a subliniat că Marea Britanie a sesizat deja această instituție cerând deschiderea unei investigații.

Întrunirea Consiliului de Securitate al ONU a avut loc la câteva ore după ce premierul britanic, Theresa May a anunțat că a luat decizia de a expulza 23 de diplomaţi ruşi de pe teriroiul Marii Britanii, aceștia fiind considerați a fi agenți de informații nedeclarați.

Conflictul dintre cele două țări a izbucnit după ce fostul agent dublu ruso-britanic, Sergei Skirpal și fiica sa Yulia, au fost găsiți inconștienți pe o bancă în Salisbury, pe data de 4 martie. În urma testelor, Marea Britanie a constatat că cei doi au fost expuși unui gaz neurotoxic din grupul agenților Novichok, dezvoltați de programul militar rus.

Diplomaţii ruși au la dispoziţie o săptămână să părăsească regatul. Ei au fost identificaţi ca fiind ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi”, a declarat premierul britanic.

Rusia neagă că a fost implicată în tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei sale șoi a refuzat să coopereze în acest caz sau să respecte ultimatumul dat de Londra pentru a oferi o explicație în acest caz.


Citește și: Ambasadorul Rusiei la București: Bărbatul otrăvit la Londra, Sergei Skripal, era spion britanic


 

Urmărește-ne pe Google News