Acest instrument folosește inteligența artificială pentru a analiza datele introduse de fiecare persoană prin intermediul unei aplicații de mobil. Datele relevante se referă la starea de sănătate a utilizatorului, acesta raportând cum se simte în fiecare zi sau apariția unor noi simptome precum tusea, febra, oboseala sau pierderea capacității de a simți gusturile ori mirosurile (ageuzie respectiv anosmie).
Un instrument care va compensa pentru capacitatea de testare limitată
Pe baza acestor simptome, platforma poate estima dacă utilizatorul este bolnav de COVID-19.
Programul compară datele introduse de utilizator cu informațiile obținute de la testele tradiționale cu COVID-19.
Echipa speră că această unealtă ne va ajuta să utilizăm mai eficient capacitatea de testare limitată de care dispunem prin a identifica persoanele potențial infectate și a le prioritiza.
Aplicația (disponibilă momentan doar în Marea Britanie) a fost descărcată de peste 3,3 milioane de ori până în acest moment, explică autorii, și este folosită zilnic pentru a ajuta la monitorizarea sănătății publice.
În cadrul acestui studiu, au analizat date anonimizate de la 2,5 milioane de utilizatori care își raportează zilnic starea de sănătate prin intermediul aplicației. Aproximativ o treime dintre utilizatori a arătat simptome asociate COVID-19. Dintre aceștia, 18.374 au fost testați pentru coronavirus, iar 7.178 au fost găsiți pozitivi.
Acuratețea sistemului va fi testată în Marea Britanie prin intermediul a două studii clinice.
Pierderea gustului sau a mirosului, motiv pentru autoizolare
“Rezultatele noastre sugerează că pierderea mirosului sau a gustului reprezintă un indicator-cheie pentru stadiile incipiente de COVID-19 și că ar trebui incluse în consultațiile de rutină pentru această boală. Îndemnăm puternic guvernele și autoritățile de sănătate de peste tot să ajute la diseminarea acestei informații și să sfătuiască persoanele care își pierd subit aceste simțuri să presupună că sunt infectate și să se autoizoleze, conform normelor locale” – profesorul Tim Spector de la King’s College London, ultimul autor al studiului.
Autorii au analizat apoi ce simptome raportate de utilizatori au avut cea mai bună corelație cu un rezultat pozitiv. Pierderea capacității de a simți gusturi sau mirosuri (cauzată de infectarea celulelor senzoriale din tractul respirator superior) a fost prezentă la două treimi dintre cei detectați pozitivi, explică aceștia, și la doar o cincime dintre cei care fost detectați ca fiind negativi pentru virus – de aceea, autorii recomandă acordarea de atenție sporită acestui simptom.
Alte simptome precum febra sau tusea sunt asociate cu COVID-19, dar mult mai slab, și pot fi cauzate și de gripă, iar echipa recomandă să nu ne concentrăm doar pe acestea.
Per total, ageuzia și anosmia sunt indicatori mult mai buni pentru COVID-19 decât febra sau tusea, concluzionează studiul.
Pe baza acestor rezultate, autorii au creat sistemul automat pentru identificarea persoanelor infectate, care ar avea o precizie de aproape 80%. Sistemul ia în considerare vârsta și sexul utilizatorului împreună cu prezența ageuziei și anosmiei, a tusei puternice și persistente, a oboselii generalizate și a pierderii apetitului pentru a stabilii probabilitatea unei infecții cu SARS-CoV-2.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.