Tratamentul se administrează prin nebulizare. Pacientul inhalează o proteină numită interferon beta, pe care organismul o produce atunci când contractează o infecție virală.
Medicii speră ca astfel sistemul imunitar să fie stimulat mai mult, pentru a lupta împotriva virusului. Primele date indică faptul că acest tratament ar putea să scadă cu până la 80% șansele ca bolnavii să dezvolte o formă severă, care să necesite ventilația mecanică.
Alexandra Constantin a primit zilele acestea tratamentul, în cadrul studiului. Ea are 34 de ani, trăiește în Marea Britanie și s-a internat luni la spital, după ce s-a infectat cu coronavirus.
Alexandra are o fiică tânără acasă și este disperată să se întoarcă la ea, scrie BBC.
Pentru a arăta cum se administrează noul tratament, asistenta i-a înmânat Alexandrei un nebulizator care transformă medicamentul într-o ceață fină, pe care românca a inhalat-o cât mai adânc în plămâni.
Cum funcționează noul tratament anti-COVID
Tratamentul a fost dezvoltat la Spitalul Universitar din Southampton și este produs de compania de biotehnologie din Southampton Synairgen.
Noul medicament este o formulă specială care conține interferon beta și este administrată direct pe căile respiratorii printr-un inhalator care transformă proteina într-un aerosol.
O doză directă de proteină administrată în plămâni va declanșa un răspuns antiviral mai puternic, chiar și la pacienții al căror sistem imunitar este deja slăbit.
Studiul a mai indicat, de asemenea, că tratamentul reduce „foarte semnificativ” problemele respiratorii pe care le dezvoltă pacienții infectați, dar care au primit medicamentul.
În plus, datorită tratamentului, pacienții au fost de până la trei ori mai predispuși să se refacă după infectare și să își reia activitățile de zi cu zi, susține compania producătoare.
În faza anterioară a testării, au participat 100 de pacineți, însă această nouă etapă, începută de Alexandra, va include 600 de pacienți din 20 de țări. În funcție de rezultatele acestui nou studiu, producătorul face demersurile pentru autorizarea noului tratament.