Potrivit lui Pasca Lamy, este clar că interesele Marii Britanii constau în a rămâne aproape de UE în ceea ce privește comerțul decât în ​​a se alia cu Trump, nu în ultimul rând și pentru că volumul comerțului cu Europa este de trei ori mai mare decât cel cu Statele Unite.

Declarațiile expertului în comerț vin după ce un susținător-cheie al lui Donald Trump, Stephen Moore, a precizat că Marea Britanie ar trebui să respingă „modelul socialist” al UE dacă dorește să aibă vreo șansă realistă de a încheia un acord de liber schimb cu SUA și astfel să evite tarifele de 20% la export pe care le-a promis președintele ales.

„Este o întrebare veche cu o nouă relevanță, având în vedere Brexit și Trump. Din punctul meu de vedere, Marea Britanie este o țară europeană. Modelul său socioeconomic este mult mai apropiat de modelul social al UE și nu de versiunea foarte dură și brutală a capitalismului a lui Trump și (Elon]) Musk”, a spus Pascal Lamy într-un interviu pentru The Observer.

„Ne putem aștepta ca Trump și Musk să meargă și mai mult în această direcție. Dacă Trump se îndepărtează de la sprijinirea Ucrainei, nu am absolut nicio îndoială că Marea Britanie va rămâne de partea europeană. În chestiuni comerciale, trebuie să te uiți la cifre. Relația comercială dintre Regatul Unit și Europa este de trei ori mai mare decât cea dintre Regatul Unit și SUA”, a continuat Pascal Lamy.

Fostul șef al Organizației Mondiale a Comerțului a explicat că această „interdependență structurală” se va schimba doar în cazul nerealist în care Regatul Unit va decide să treacă de la standardele europene la cele americane.

„Nu cred că se va întâmpla asta. Răspunsul meu este că opțiunea de a se uni politic, economic și social cu SUA și nu cu Europa nu are absolut niciun sens. Cred că, pentru interesele și valorile Marii Britanii, opțiunea europeană rămâne cea dominantă”, a conchis Pascal Lamy.

Ivan Rogers, fostul ambasador britanic în UE, a afirmat că este clar că, după realegerea lui Donald Trump, Marea Britanie va trebui să aleagă între SUA și UE.

„Orice acord de liber schimb pe care Trump și echipa sa l-ar putea propune vreodată Regatului Unit ar trebui să conțină propuneri majore privind accesul SUA la piața agricolă din Regatul Unit și standarde veterinare. Nu ar trece de Congres fără ele. Dacă Regatul Unit ar merge în această direcție, este sfârșitul acordului veterinar propus de Starmer cu UE. Nu le poți avea pe amândouă: trebuie să alegi”, a transmis Ivan Rogers.

O sursă guvernamentală a spus că dezvoltarea unei strategii comerciale în noua ordine mondială este acum prioritatea principală. „A trecut de la a fi foarte important la a fi numărul unu între obiective (după realegerea lui Trump)”.

Cu toate acestea, Joao Vale de Almeida, fostul ambasador al UE la Londra, a spus că crede că există un „teritoriu de acord” comun care ar implica acorduri pragmatice minime între UE și Regatul Unit, precum și între SUA și Marea Britanie.

„Știm că Trump va încerca să divizeze statele membre europene și să distanțeze Regatul Unit de UE. Aceasta este deja ceea ce (Nigel) Farage încearcă să facă. Dar cred că putem merge și mesteca gumă în același timp. Având în vedere că un acord comercial complet cu SUA nu este posibil, din cauza problemelor agricole, iar un acord cu UE este limitat de liniile roșii din Marea Britanie, orice acord va trebui limitat. Deci, poate exista o cale de mijloc”, a precizat Joao Vale de Almeida.

 
 

Urmărește-ne pe Google News