Citește și: Theresa May a devenit, oficial, noul premier al Marii Britanii: „Voi lupta pentru Regatul Unit”
Negocierile pentru Brexit
„Brexit înseamnă Brexit”, a declarat Theresa May. Noul premier al Marii Britanii are sarcina extrem de dificilă de a negocia cu Uniunea Europeană termenii privind ieșirea din blocul comunitar. Ea a promis că va crea un minister pentru Brexit, care va fi condus de un susținător al ieșirii Marii Britanii din UE. Cu toate acestea, May va fi cea care va sta la masa discuțiilor cu liderii celorlalte 27 de state membre. Mai întâi, ea va trebui să declanșeze articolul 50. În acest moment, nu este clar ce anume înseamnă Brexit. Mai precis, nu se știe dacă rezultatul referendumului va duce şi la ieşirea ţării din piaţa unică sau va pune capăt complet liberei circulaţii a persoanelor. Nu este clar nici măcar ce statul vor avea cetăţenii britanici care trăiesc în prezent în UE şi cetăţenii europeni din Marea Britanie.
Unificarea țării
Consultarea populară privind apartenența țării la UE a divizat complet Regatul Unit. Liderii scoțieni au fost cei mai vocali, afirmând că nu doresc să părăsească blocul comunitar și aducând din nou în discuție organizarea unui referendum privind independența țării.
„Referendumul a fost un vot pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Dar a fost şi un vot pentru o schimbare importantă”, a spus May la Birmingham, sugerând astfel că este conştientă că ţara şi societatea sunt profund divizate.
Problema imigrației
Imigrația este una dintre probleme care îi macină cei mai mult pe britanici, subiectul jucând un rol crucial în timpul campaniei pentru referendum. Cu toate acestea, problema liberei circulației este strâns legată de cea a imigrației.
La sfârșitul lunii mai, cifrele Biroului Naţional de Statistică au arătat o migraţie netă de 333.000, a doua ca mărime în istorie. 184.000 dintre aceşti imigranţi provin din UE. Numărul ar putea fi micșorat considerabil prin anularea liberei circulații, însă această doar această măsură nu va fi de ajuns pentru a reduce imigraţia la ordinul a zeci de mii, aşa cum au promis conservatorii.
Mai mult, poate că cea mai importantă întrebare este dacă economia britanică ar fi afectată de o scădere masivă a numărului de muncitori străini, tineri şi entuziaşti. O altă incertitudine este legată de posibilitatea ca Brexitul să reducă atractivitatea Marii Britanii pentru forţa de muncă europeană.
Refacerea economiei
După anunțarea rezultatelor referendumului, Marea Britanie a început să simtă efectele negative. Țara și-a pierdut ratingul AAA, iar lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani față de dolar.
Analiştii se întreabă ce va face ministrul de finanţe al lui May pentru a contracara previziunile potrivit cărora preţul caselor se va prăbuşi, ţara va intra în recesiune, iar familiile vor fi cu 4.300 de lire sterline mai sărace până în 2030. Theresa May a făcut parte din tabăra pro-EU, avertizând în legătură cu acest dezastru, însă acum ea va trebui să îl împiedice.
În plus, Theresa May va trebui să ia o decizie privind reînoirea programului nuclear Trident. Totodată, medicii rezidenţi se aşteaptă ca ea să rezolve problemele legate de salariile şi condiţiile lor de muncă. Mai mult, noul premier al Marii Britanii ar putea să fie nevoit să convoace alegeri anticipate.
Citește și: Portret | Theresa May, noul premier al Marii Britanii. Cine este femeia care va negocia ieșirea Marii Britanii din UE