Challenger 2 are mai bine de 20 de ani, dar va reprezenta cel mai modern tanc pe care ucrainenii îl vor lansa în luptă. Acestea vor oferi echipajelor de tancuri ucrainene o protecție mai bună și o putere de foc mai precisă.

Tancurile Challenger 2 sunt considerate cheie pentru operațiunile militare ofensive – dacă sunt folosite cu sprijinul artileriei, puterii aeriene și infanteriei pentru a ocupa terenul. Dar fără acest sprijin ele se pot dovedi ținte ușoare pentru inamic.

Construit la sfârșitul anilor 1990, Challenger 2 a fost proiectat inițial pentru a face față armelor rusești. Decizia Marii Britanii ar putea fi semnificativă, dar numai dacă este urmată și de alte națiuni occidentale.

„Sprijinul mereu puternic din partea Marii Britanii a devenit acum impenetrabil și gata pentru provocări. Într-o conversație cu prim-ministrul Rishi Sunak am mulțumit pentru deciziile care nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, ci vor trimite semnalul potrivit și altor parteneri”, a notat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după această decizie a Marii Britanii.

De asemenea, Polonia a anunțat că este dispusă să trimită Ucrainei 14 dintre tancurile sale Leopard de fabricație germană.

Cu toate acestea, Germania trebuie să-și dea aprobarea pentru reexportul către Ucraina. Nu a făcut-o până acum, dar este presată să facă acest lucru.

Până în prezent, SUA nu au furnizat niciunul dintre tancurile sale Abrams – care folosesc aceeași muniție ca și cele de fabricație germană.

Națiunile occidentale au fost reticente în a furniza Ucrainei cele mai moderne tancuri ale lor. Însă sprijinul militar occidental a evoluat încet de la furnizarea de arme doar în scopuri defensive – la armament mai sofisticat.

FOTO: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News