Născut la Tăuşeni, în Cluj, actorul Dorel Vișan a ajuns la 85 de ani, dar preferă să spună că „am 50, colegii mei au peste 80”.

Dintr-un simplu motiv. „Este acest sistem de a te opri în gândire și nu-ți mai conştientizezi ani”, spune. Considerând că „tot ce gândim aduce alte gânduri și aduce credință”.

Cu câteva cărți de psalmi scrise, actorul spune că „relația omului cu Dumnezeu nu este o problemă a bisericii”.

Argumentând că „biserica este numai un loc unde întâlnești cuvântul lui Dumnezeu. Instinctul religios este de ordin divin. A crede în Dumnezeu nu este o problemă a bisericii, ci a existenței fiecăruia dintre noi”.

„Rolul meu fundamental este în «Iacob»”

Chiar dacă la începutul carierei sale a fost profesor de educație fizică, apoi „am dat examen la Politehnică, dar mi-am dat seama după ce-am intrat că nu pot face față”, Dorel Vișan s-a îndrăgostit de teatru.

Dorel Vișan pe platourile de filmare | FOTO Facebook Studiourile Buftea

A interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Moliere la Shakespeare, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

„Cel mai popular rol al meu e în «Senatorul melcilor», dar rolul meu fundamental este în «Iacob». Un film făcut cu Mircea Daneliuc”, spune actorul la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”, de pe GSP.RO.

Dorel Vișan: „Dinică nu m-a suferit! Ca mulți actori din București”

Prin rolurile sale de pe scenele teatrelor din întreaga țară i-a cunoscut marii actori ai României. Inclusiv pe Gheorghe Dinică.

„Nu m-a suferit! Ca mulți actori din București. Mă considerau un actor de la Cluj. Se uitau de sus… Asta e povestea românilor și nici acum n-am scăpat de chestia asta. Oamenii cred că dacă stau la București sunt mai deștepți. Nu! Poate să stea unul la Teleorman și să fie genial și unul să stea la București și să fie idiot” a mai dezvăluit Vișan.

O societate trebuie să se ocupe de sănătate, educație, cultură, istorie. Atunci este o societate sănătoasă, dar, din păcate, trăim într-o lume bolnavă! O lume a dorințelor deșarte, a lăcomiei și a rătăcirii. Noi am încălcat regulile pe care Creatorul le-a lăsat pentru armonia Universului.

Dorel Vișan, actor:

Care e dezamăgit de situația teatrului în România, în special pentru că „pierde foarte mult prin mesajele pe care le transmite”.

„Un teatru național trebuie să transmită mesaje de bine, de adevăr și de frumos. Trebuie să fie un repertoriu adaptat la un plan național de culturalizare. Nu așa că e teatru și facem ce ne dă prin cap.

Asta e o problemă a ministrului culturii. Cultura națională este la pământ! Sunt elevi care nu știu cine a fost Eminescu. Îl confundă cu un jucător de fotbal. Nu se poate!” a mai spus actorul de 85 de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News