Studiul, comandat de Clubul de la Roma, estimează că, pe baza tendințelor actuale, populația mondială va atinge un maxim de 8,8 miliarde de locuitori înainte de mijlocul secolului, după care va scădea rapid. Vârful ar putea fi atins și mai devreme dacă guvernele vor lua măsuri progresive pentru a crește veniturile medii și nivelul de educație.
Noile previziuni reprezintă o veste bună pentru mediul înconjurător la nivel mondial. Odată depășită creșterea demografică, presiunea asupra naturii și a climei ar trebui să înceapă să scadă, împreună cu tensiunile sociale și politice asociate.
Autorii avertizează însă că doar scăderea natalității nu va rezolva problemele de mediu ale planetei, care sunt deja grave și sunt cauzate în primul rând de consumul excesiv al unei minorități bogate.
Scăderea populației poate crea, de asemenea, noi probleme, cum ar fi reducerea forței de muncă și o presiune mai mare asupra asistenței medicale asociată cu o societate îmbătrânită, așa cum constată țări precum Japonia și Coreea de Sud.
Unul dintre autorii raportului, Ben Callegari, a declarat că rezultatele sunt un motiv de optimism – dar există o problemă.
„Acesta (studiul) ne oferă dovezi care ne fac să credem că bomba demografică nu va exploda, dar încă ne confruntăm cu provocări semnificative din perspectiva mediului. Avem nevoie de multe eforturi pentru a aborda paradigma actuală de dezvoltare a supraconsumului și a supraproducției, care sunt probleme mai mari decât populația.”
Studiile anterioare au prezentat o imagine mai sumbră. Anul trecut, ONU a estimat că populația mondială va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori până la mijlocul secolului și va continua să crească timp de câteva decenii după aceea.
În cel de-al doilea scenariu, mai optimist, în care guvernele din întreaga lume ar crește impozitele pentru cei bogați pentru a investi în educație, servicii sociale și îmbunătățirea egalității, se estimează că numărul oamenilor ar putea atinge un maxim de 8,5 miliarde încă din 2040 și apoi ar scădea cu aproximativ o treime, ajungând la aproximativ 6 miliarde în 2100.