Vicepremierul Dan Barna a declarat luni că în coaliția de guvernare s-a căzut de acord asupra companiilor care vor merge la Energie și care vor rămâne la Economie.
Ministerul Economiei a fost spart în două la formarea actualului Guvern, iar Energia a fost separată. Ministerul Energiei este acum condus de către Virgil Popescu, fostul ministru al economiei.
În schimb, Claudiu Năsui – titularul de la Economie – a rămas cu activitățile tradiționale ale ministerului său, turismul și mediul de afaceri.
Nu există până la acest moment o Hotărâre de Guvern pentru separarea oficială a celor două entități.
Potrivit unor surse Libertatea, „PNL vrea și alte companii, care erau înainte parte a Ministerului Economiei‟.
Ce s-a stabilit
Însă în urma negocierilor de luni s-a stabilit că Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), Conversmin și Iprochim vor rămâne la Ministerul Economiei, potrivit surselor Libertatea.
În schimb, vor trece la Energie următoarele: Agenția Nucleară pentru Deșeuri Radioactive (ANDR), Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor De Ridicat şi Recipientelor Sub Presiune (CNCIR), Eurotest și Simtex.
Eurotest este o societate specializată în furnizarea de servicii pentru obiective industriale cu risc ridicat, precum centrale nucleare, dar și chimie, petrochimie, sectorul aeronautic și sistemul feroviar.
Simtex face cercetare și modernizare în domeniul mașinilor-unelte.
Acestea sunt societăți care erau în subordinea Economiei înainte ca cele două ministere să fuzioneze anul trecut.
De asemenea, compania Radioactive Mineral Măgurele, care face prospecțiuni de uraniu, va trece la Energie, ca și Conpet – transportatorul de petrol.
Economia rămâne cu găurile financiare
Astfel, la Economie vor rămâne companiile cu probleme financiare.
Economia va avea în continuare în portofoliul său companiile de apărare (Romarm, Avioane Craiova, Romaero), o serie de companii industriale (Șantierul Naval Mangalia, Oltchim), dar și mineritul non-energetic (Minvest Deva, CupruMin, Salrom).
De asemenea, mai există unele societăți de stat cu profil turistic.
„Nu era nicio logică (să ceară alte companii – n.r.), doar flexare de mușchi. Au simțit că pot să ia și au mai luat‟, au spus sursele.
Transelectrica și Transgaz, la SGG
În trecut au fost la Economie și transportatorii de energie, respectiv Transelectrica și Transgaz. Acestea vor activa la Secretariatul General al Guvernului (SGG).
Cele două nu pot fi sub aceeași umbrelă cu companiile de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Electrica, Romgaz) din cauza prevederilor europene privind unbundling-ul, adică separarea operațională a transportatorilor de furnizori și producători.