În portul turistic Tomis, apa mării s-a colorat în roșu, fapt ce i-a surprins pe cei care au trecut prin zonă. Pescarii au fost afectați, iar cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au prelevat probe din apă pentru a determina cauza fenomenului.

„Sunt niște alge microscopice, care fac parte din grupul Dinoflagelatelor, care în anumite condiții de mediu se dezvoltă abundent, producând această culoare roșie și au găsit condiții prielnice”, a spus Oana Vlas, cercetător ştiinţific.

Apa mării e neobișnuit de caldă pentru sfârșitul lunii octombrie, cu o temperatură care se apropie de 20 de grade Celsius, iar acesta ar putea fi un motiv pentru înmulțirea algelor, dar contează și direcția din care bate vântul.

„Sunt favorizate, ca toate vietățile, de temperaturile ridicate de la Marea Neagră. Acum, au noi recorduri. A bătut Nord-Estul și vântul ține apele în zona litorală, ce aduce Dunărea o așază în zona litoralului când bate Sudul e invers și apa e mai rece, mai curată, mai sărată”, a spus Adrian Bâlbă, cercetător ştiinţific.

Nu e prima dată când Marea Neagră devine roșie pe alocuri. Fenomenul a mai avut loc și în februarie anul acesta, dar și în aprilie anul trecut.

„Se regăsește (n.red. – această specie de alge) într-o listă de specii cu potențial toxic, la Marea Neagră încă nu a fost determinat și nu există probe exacte pe acest subiect. E bine să ne ferim, să nu punem mâna, să nu facem baie”, a conchis Oana Vlas, cercetător ştiinţific.

Urmărește-ne pe Google News