Marea Neagră va fi mai curată şi mai oxigenată. Cel puţin asta promit specialiştii marini care au pus în larg, în zona Cazinoului din Constanţa, opt cilindri din plastic.
Aceştia preiau rolul unor recife naturale: vor atrage organisme care pot curăţa apa, astfel că, în timp, turiştii s-ar putea bucura de o apă mai limpede.
Recifele construite în Bulgaria au fost scufundate cu ajutorul unei macarele şi al scafandrilor, la 11 metri adâncime, între port şi Cazinoul din Constanţa.
A fost aleasă această zonă pentru că apropierea de port a transformat- o într-una din cele mai poluate întinderi de pe litoralul nostru. Principala parte a recifului este o cuşcă uşoară, pe ale cărei bare se vor fixa midiile. La maturitate, fiecare scoică va ajunge să filtreze până la 50 de litri de apă de mare zilnic.
Primele rezultate se vor vedea în toamnă
Proiectul a fost finanţat cu bani europeni, la iniţiativa mai multor organizaţii non-guvernamentale din România, Bulgaria, Turcia, Ucraina şi Georgia. Întregul proiect costă 600.000 de euro, iar partea română beneficiază de 80.000 de euro din această sumă.
“Aşteptăm primele rezultate în toamnă, dar în asemenea recife comunităţile de peşti şi plante se vor dezvolta şi vor atinge potenţialul maxim peste doi ani”, a spus Petko Tzvetkov, manager proiect, Fundaţia pentru Biodiversitate, Bulgaria. În ultimii 35 de ani, poluarea din Marea Neagră a crescut din cauza reziduurilor transportate prin gurile Dunării şi a deversărilor de produse petroliere. Din cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială, care trăiau aici odinioară, au mai rămas doar cinci.