Conform analizei făcute de Libertatea, în momentul de față, conform HG-urilor adoptate pentru ministerele din Guvernul Ciolacu, Executivul rămâne cu 105 secretari și subsecretari de stat, care fac parte din conducerile ministerelor, echipa premierului și din Secretariatul General al Guvernului. Nu au fost luați în calcul cei cu rang de secretar de stat sau subsecretar de stat, nici persoanele care conduc diferite agenții, autorității sau oficii.

16.640 de lei este salariul brut al unui secretar de stat și 14.560 de lei este leafa unui subsecretar de stat.

Modificări modice de demnitari

Ministerele au renunțat la 19 secretari și subsecretari de stat. Unele ministere nici măcar nu și-au modificat în vreun fel numărul de demnitari. Asemenea cazuri sunt la Externe, Agricultură sau Justiție.

De exemplu, în cazul MAE (condus de Luminița Odobescu) rămân 6 secretari de stat și un subsecretar. Nici posturi nu au redus. În HG-ul de funcționare și organizare din prezent sunt prevăzute 2.728 de posturi, cu 69 de posturi mai mult ca în precedenta organigramă. Potrivit informațiilor Libertatea, adăugarea noilor posturi e motivată de deschiderea unor noi consulate. Sunt însă și aspecte bizare. Secretarul de stat pentru relația cu ICR și politici culturale are în subordine doar cabinetul său și atât.

Nici Ministerul Agriculturii, condus de Ionuț Barbu (PSD), nu a mișcat nimic în ultimele HG-uri, rămânând la 6 secretari de stat și un subsecretar de stat. La rândul său, Ministerul Justiției, care o are în frunte pe Alina Gorghiu, rămâne tot cu cinci secretari de stat.

Un pas în direcția opusă micșorării cheltuielilor și a numărului de demnitari a avut loc la Ministerul de Finanțe. Deși instituția avea 6 secretari de stat, numărul a fost mărit la 7 secretari de stat.  

Așa-zisa „reformă” nu e finalizată 100%. Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a precizat că Ministerul Apărării Naționale a comunicat faptul că e de părere că nu „se impune” elaborarea unui proiect de reorganizare, în timp ce Ministerul Afacerilor Interne așteaptă un aviz de la CSAT. În prezent MAI are 6 secretari de stat și patru subsecretari de stat, fiind unul din ministerele cu cei mai mulți demnitari. În schimb, în ceea ce privește posturile, acestea nu sunt date publice. „Numărul posturilor, pe timp de pace și mobilizare, este cel prevăzut în anexele nr. 3 și 4*). Anexele nr. 3 și 4 nu se publică, fiind clasificate potrivit legii, și se comunică instituțiilor interesate.”, din ultimele HG-uri referitoare la funcționarea și organizarea MAI.

Cum arată un Guvern suplu

Cel mai bun caz de diminuare a numărului de secretari de stat e cel din perioada Guvernului Boc. Confruntat cu probleme economice, fostul premier Emil Boc a decis să meargă pe o echipă de doar 32 de secretari de stat, pentru a face economii la bugetul de stat, după ce în vara lui 2010 a fost înjumătățită echipa.

Prin datele prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, s-a încercat prezentarea unor date mai bune, pentru a evidenția un progres în privința reorganizării. „La nivelul instituţiilor centrale, reorganizate, au fost desfiinţate 455 posturi de execuţie şi 236 posturi de conducere. Din cele 486 instituţii aflate în subordine/coordonare au finalizat procesul de reorganizare 429 instituţii. În urma reorganizării instituţiilor aflate în subordine/coordonare au fost desfiinţate 2431 posturi de execuţie şi 2177 posturi de conducere”, a afirmat Mihai Constantin, după ședința de Guvern de joi.

Numărul bugetarilor continuă să crească

Însă alte date arată că situația în ceea ce privește reducerea numărului de bugetari este invers. Potrivit ultimei statistici prezentate de Ministerul Finanțelor, aferentă lunii mai, în România sunt angajați la stat nu mai puțin de 1.294.311 de persoane (827.640 de persoane în administrația publică centrală și 466.851 în administrația publică locală).

În luna precedentă, aprilie 2024, numărul bugetarilor era de 1.292.549. Și în luna martie, numărul era și mai mic, adică 1.289.540 de bugetari.

Marcel Ciolacu a preluat cârma guvernării când numărul bugetarilor era de 1.284.199, după ce și Nicolae Ciucă îl crescuse într-un an și jumătate cu circa 25.000 de persoane. Până în prezent, în mandatul liderului PSD s-au mai adăugat 10.000 de bugetari.

Urmărește-ne pe Google News