Deşi consilierii săi s-au tot chinuit să îi mai îmbunătăţească gramatica, se pare că, o dată ce vede camera de luat vederi, primarul uită tot ce a învăţat. El e cel care a patentat cuvântul “almanahe” şi este utilizatorul expresiei “care este” în contexte nu tocmai corecte, motiv pentru care a fost şi supranumit “Primarul care este”.
Conjugarea verbului «a fi» l-a dat gata
Zilele trecute, la discutarea candidaturilor pe Bucureşti, primarul sectorului 5 s-a produs din nou, în plin discurs politic. Explicând că bucureştenii ar trebui să nu-i aleagă pe cei care vor dormi în Parlament sau îşi vor servi doar interesele personale, Vanghelie i-a indicat şi pe cei care se vor aleşi doar pentru a-şi face “hotele”. Nu hoteluri, ci hotele, că atât a putut. Oricum, cel mai cunoscut moment al carierei sale rămâne acela în care Robert Turcescu i-a cerut, în emisiunea 100%, să conjuge verbul “a fi” la timpul prezent. Vizibil încurcat, Vanghelie a început să bolborosească “Eu fi…”. “Haideţi, că e vorba de ceva ce se învaţă prin şcoala primară”, l-a încurajat realizatorul. Într-un final, plictisit de bâlbâielile invitatului, Turcescu i-a prezentat varianta corectă a răspunsului.
Notă: hotel s. n., pl. hoteluri – sursă DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), ediţia a II-a revăzută şi adăugită, 2005.
DOOM 2005 este ultima lucrare editată de Academia Română, forul care se îngrijeşte de cultivarea limbii române şi stabileşte regulile ortografice obligatorii.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!