În 2019, Libertatea a luat parte la investigația „Marele Furt”, descoperind că România a fost, ani de-a rândul, țara cu cea mai proastă colectare a TVA din Uniunea Europeană.
Și din această cauză are loc cea mai mare fraudă financiară la nivel european, fiind pierduți anual 50 de miliarde de euro. Cea mai comună schemă de fraudare se numește “carusel”.
În țara noastră lipsesc mecanismele de control, așa că inclusiv teroriștii folosesc companii românești ca să fure banii europenilor.
Mărturia unui procuror
Libertatea a scris despre cazurile prezentate de procurorul român Elena Hach la Comitetul Special pe probleme de Terorism la Parlamentul European. Fără să dea numele, ci doar inițialele T. și A.R., ea povestea cum cei doi cetățeni străini „au adus în România oameni din teritoriile controlate de ISIS și au finanțat prezența în țară a acestor persoane cu atitudini radicale”.
Apoi, în schemă a intrat și „caruselul”: “între 2012 și 2013, compania ABC (nume anonimizat) a colectat două milioane de dolari de la entități din Libia, Bulgaria și Insulele Marshall”. Sumele au fost schimbate în lei și retrase cash pe baza unor “motive îndoielnice”, cu justificarea cumpărării unor animale, se detalia în raportul întocmit în legătură cu acest caz.
Banii obținuți, susținea procurorul, erau folosiți pentru perpetuarea finanțării terorismului.
Libertatea a prezentat și cazul documentat de partenerii de la Correctiv, care descoperiseră cum un tânăr care a câștigat 40 de milioane de euro din fraudarea TVA a primit doar 5 ani de închisoare, a executat numai doi, iar autoritățile au recuperat doar 5 milioane, a opta parte din prejudiciu!
este anul în care s-a acordat pentru prima oară premiul franco-german pentru jurnalism, care are, în acest moment, 5 categorii: video, audio, text, multimedia și tânăr talent.
Din juriu fac parte jurnaliști francezi și germani de la entități media respectate, precum ZDF, SR, France Televisions, RFI, France24, ARTE sau Deutsche Welle.
Correctiv, o redacție independentă din Germania, a inițiat investigația ”Marele furt din Europa”, coordonând 35 de parteneri media din 30 de state, din România redacția aleasă fiind Libertatea. 63 de jurnaliști au analizat 315.000 de documente confidențiale, printre care rechizitorii, interceptări și e-mailuri legate de fraude în domeniul TVA, în special pe schema ”carusel”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro