După ani buni în care au fost criticate pentru că au tolerat derapajele lui Donald Trump, marile companii din domeniul tehnologiei au făcut în ultimele zile pași majori pentru a bloca accesul președintelui în exercițiu și al susținătorilor săi la platformele online.

Principalul declanșator al acestei măsuri a fost asaltul susținătorilor lui Trump de la Capitoliu. Liderul de la Casa Albă este acuzat acum de democrați, de numeroși comentatori și chiar de către unii republicani că a incitat la insurecție.

În același timp, rețelele sociale pe care se întâlnesc susținătorii săi sunt restricționate sub acuzația că aceștia incită la violențe și promovează neadevăruri și teorii ale conspitației.

Twitter

Pe 8 ianuarie, contul de Twitter al președintelui în exercițiu, @realDonaldTrump, a fost suspendat pe termen indefinit.

Marele război de pe Internet: toate platformele online care au interzis accesul lui Trump și al fanilor săi după asaltul de la Capitoliu
Contul de Twitter al lui Trump a fost suspendat

Oficialii Twitter au invocat riscul ca președintele să continue cu incitările la violență.

România, cea mai stresantă țară pentru condus din lume. Aglomerația din trafic ne plasează pe primul loc în clasament
Recomandări
România, cea mai stresantă țară pentru condus din lume. Aglomerația din trafic ne plasează pe primul loc în clasament

E cea mai puternică lovitură simbolică pentru liderul de la Casa Albă.

Contul cu aproape 90 de milioane de urmăritori a jucat un rol important în ascensiunea sa politică, în campaniile electorale și apoi în mandatul prezidențial.

În trecut, Twitter l-a avertizat de mai multe ori pe președinte cu privire la neadevărurile pe care le promovează și i-a etichetat numeroase postări pe tema alegerilor.

Răbdarea rețelei sociale pare să fi ajuns acum la final.

Trump a încercat să posteze câteva mesaje de pe contul prezidențial @POTUS, dar Twitter le-a șters, apoi a suspendat și contul echipei de campanie @TrumpTeam.

Facebook

Facebook a blocat temporar contul președintelui pe 6 ianuarie, începând cu o perioadă de 24 de ore.

Pe 7 ianuarie, chiar CEO-ul companiei Mark Zuckemberg a postat un mesaj în care a anunțat oficial că rețeaua socială interzice accesul lui Trump pe termen indefinit, dar cel puțin până la finalul mandatului.

Riscul de a-i permite lui Donald Trump să continue cu folosirea platformei este ”pur și simplu prea mare”, a subliniat Zuckerberg.

Instagram

Rețeaua socială deținută de Facebook l-a blocat pe Trump pentru cel puțin două săptămâni.

Anunțul a fost făcut de șeful Instagram Adam Mosseri pe 7 ianuarie.

Primele ipoteze legate de moartea lui Silviu Prigoană. Surse medicale: a suferit un AVC sau un stop cardio-respirator
Recomandări
Primele ipoteze legate de moartea lui Silviu Prigoană. Surse medicale: a suferit un AVC sau un stop cardio-respirator

Apple

Pe 7 ianuarie, Apple a avertizat că ar putea șterge aplicația Parler din magazinul său.

Parler este o rețea socială descrisă drept o alternativă conservatoare la Twitter, unde utilizatorii discută ”fără teama” de a fi cenzurați.

Pentru un timp, Parler a ajuns în topul aplicațiilor gratuite în App Store.

Marele război de pe Internet: toate platformele online care au interzis accesul lui Trump și al fanilor săi după asaltul de la Capitoliu

Parte din discuții acoperă subiectul presupusei fraudări a alegerilor și implică numeroase teorii ale conspirației. Deținătorii Parler sunt acuzați că nu moderează mesajele în care utilizatorii rețelei, printre ei, extremiști violenți, îndeamnă la violențe.

Parler a fost una dintre platformele pe care numeroase persoane au anunțat în avans violențele care au urmat la Capitoliul SUA.

În cele din urmă, Apple a anunțat sâmbătă că suspendă aplicația din App Store.

Google

Spre deosebire de Apple, Google nu a mai așteptat un gest de bunăvoință de la Parler și a șters aplicația din magazinul Google Play chiar mai rapid.

Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran
Recomandări
Silviu Prigoană a murit. Avea 60 de ani și i s-a făcut rău într-un restaurant din Bran

”Suntem conștienți de postările de pe Parler care incită la violență în SUA”, a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru CNN.

Oficialii Google au mai precizat că, în vreme ce înțeleg dificultatea moderării conținutului de pe rețeaua socială, nu mai pot permite listarea acestei aplicații pe Google Play, până când această problemă nu este rezolvată.

Amazon

Gigantul Amazon a făcut și el un pas important sâmbătă, anunțând că va evacua Parler de pe serverele sale.

Decizia, care intră în vigoare de duminică, va închide practic site-ul rețelei sociale până când aceasta își găsește un nou service provider.

Marele război de pe Internet: toate platformele online care au interzis accesul lui Trump și al fanilor săi după asaltul de la Capitoliu
Unii dintre manifestanții prezenți la Capitoliu și-au anunțat intențiile violente pe rețeaua socială Parler FOTO: Profimedia

YouTube

Platforma video deținută de Google a șters mai întâi un clip video în care Trump se adresa suporterilor săi în ziua asaltului de la Capitoliu.

Ulterior, YouTube a anunțat că accelerează sancționarea canalelor care difuzează materiale false.

”Din cauza evenimentelor neliniștitoare care au avut loc ieri, și ținând cont că rezultatul alegerilor a fost acum certificat, începând de azi am decis că orice canal ce va posta noi clipuri video cu neadevăruri, care încalcă politica noastră, va primi un avertisment”, a precizat YouTube.

Canalele care primesc un astfel de avertisment nu vor putea posta temporar noi clipuri. Canalele care primesc trei avertismente în decurs de 90 de zile vor fi șetrse definitiv de pe YouTube.

Reddit

Site-ul a interzis subredditul (forumul) r/DonaldTrump.

În vreme ce nu era un grup oficial sau o pagină găzduită de președinte, r/DonaldTrump era una dintre cele mai mari comunități de discuții ale susținătorilor lui Trump.

Reddit a precizat că a luat decizia respectând politica sa care interzice promovarea urii și care încurajează, glorifică și incită la violență împotriva unor grupuri sau indivizi.

În trecut, Reddit a interzis un subreddit și mai radical, r/TheDonald. Acesta s-a mutat între timp pe un site propriu.

TikTok

Acum ceva timp, Trump anunța interzicerea iminentă a TikTok, platforma video deținută de o companie chineză.

Pe 7 ianuarie, a fost rândul TikTok să ia măsuri. Platforma a anunțat că va șterge clipurile video cu Donald Trump despre care se presupune că ar fi incitat violența de la Capitoliu.

În plus, hashtagurile #stormthecapitol și #patriotparty, care aveau legătură cu asaltul de la sediul Congresului, au fost redirecționate către o pagină ce enumeră regulile comunității TikTok.

Twitch

Pe 7 ianuarie, platforma de live-streaming a Amazon a suspendat contul lui Donald Trump pe termen indefinit.

”În lumina atacului șocant asupra capitoliului am suspendat canalul președintelui Donald Trump”, a precizat un purtător de cuvânt.

Shopify/Paypal

Platforma de comerț electronic Shopify a decis să blocheze două magazine online afiliate cu Donald Trump, care vindeau diverse articole de campanie (tricouri, șepci etc).

”Shopify nu tolerează acțiunile care incită la violență”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei.

Între timp, Paypal a dezactivat mai multe conturi ale unor grupuri de suporteri ai lui Trump, care foloseau sistemul de plăți online pentru a susține în diverse feluri acțiunile violente de la Capitoliu.

Snapchat

Platforma a dezactivat contul de Snapchat al lui Trump miercuri, susținând că președintele promovează și incită la ură și violență, a precizat un purtător de cuvânt.

Discord

Aplicația de chat folosită în special de comunitățile de jocuri video a anunțat că a interzis serverul The Donald.

”În vreme ce nu există dovezi că serverul a fost folosit pentru a organiza violențele din 6 ianuarie, Discord a decis să interzică serverul din cauza conexiunilor sale cu un forum online care incită la violență și planifică o insurecție armată în SUA”, au precizat reprezentanții platformei, potrivit publicației Mother Jones.

Pinterest

Platforma a limitat hashtagurile conectate cu temele pro-Trump precum #stoptheSteal (#oprițifurtul) încă din noiembrie, a precizat un purtător de cuvânt.

Trump nu are un cont de Pinterest, iar platforma a încercat să stea departe de conținutul politic, fără să reușească însă complet.

Dezbateri despre libertatea de exprimare

Marele război de pe Internet: toate platformele online care au interzis accesul lui Trump și al fanilor săi după asaltul de la Capitoliu
Măsurile luate de platformele online au venit în special după evenimentele violente de la Capitoliu FOTO: Profimedia

Deciziile marilor companii din domeniul tehnologiei de a lua măsuri împotriva președintelui au declanșat o dezbatere pe tema libertății de exprimare.

Republicanii au acuzat în special măsura Twitter, care l-a lăsat pe Trump fără cea mai importantă platformă.

”Marile companii tehnologice îl cenzurează pe Trump, iar libertatea de exprimare a americanilor a ajuns la același nivel cu cea a țărilor comuniste precum China sau Coreea de Nord”, a acuzat senatorul de Montana Steve Daines.

”Libertatea de exprimare este moartă și controlată de stăpânii de stânga”, a scris și fiul președintelui, Donald Trump jr.

Mulți alți republicani, susținători ai președintelui sau comentatori au acuzat rețelele sociale de ipocrizie, enumerând situații în care acestea nu au acționat.

În schimb, democrații au subliniat că Twitter a avut dreptul legal de a lua decizia, care era de prea mult timp amânată.

”A fost nevoie de sânge și cioburi în sălile Congresului – și de o schimbare de bătaie a vântului politic – pentru ca cele mai puternice companii tehnologice să recunoască, în ultimul moment posibil, amenințarea lui Trump”, a scris pe Twitter senatorul democrat de Connecticut Richard Blumenthal.

Principalul argument al susținătorilor lui Trump, acela că interdicțiile platformelor blochează libertatea de exprimare, au fost respinse de unii experți, care spun că guvernul nu are dreptul de a limita libertatea la exprimare, într-adevăr, dar că rețelele sociale sunt entități private.

”Primul amendament nu oferă oricui dreptul de a avea acces la o anume platformă sau audiență. De fapt, protejează dreptul unei entități private de a alege ce vrea să spună sau să audă”, a scris pe Twitter Mary Anne Franks, profesor la Universitatea de Drept Miami.

Discuțiile despre responsabilitățile rețelelor sociale cu privire la conținutul generat de utilizatori s-au amplificat în ultimii ani, așa cum s-au amplificat și dezbaterile privind introducerea unor noi reglementări care să ofere mai multe obligații.

Unii critici au acuzat acum aceste platforme că au luat decizii ferme doar după ce republicanii au pierdut controlul asupra Congresului.

În același timp, alți comentatori au observat că rețelele sunt parțial vinovate și pentru campaniile de dezinformare și chiar pentru evenimentele violente precum asaltul de la Capitoliu.

”Violența vine ca răspuns direct la dezinformare, la teoriile conspirației și la discursul urii căruia i s-a permis să se răspândească pe platformele sociale”, a declarat pentru The Guardian Jim Steyer, care conduce Common Sense Media, un grup care a organizat campania Opriți Ura pentru Profit, ce a încurajat companiile să nu își mai facă reclamă pe Facebook.

Despre ”ipocrizia” rețelelor sociale

În același timp, scrie Fox News, criticii arată cu degetul spre ipocrizia rețelelor sociale, care permit încă exprimarea unor voci periculoase.

Liderul suprem al iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, scrie Fox News, a postat repetat mesaje pe Twitter în care a îndemnat la violență împotriva SUA și a Israelului.

Un mesaj în care Khamenei cataloghează Israelul drept ”tumoarea malignă canceroasă care trebuie îndepărtată și eradicată” există încă pe contul său.

Twitter a șters recent un tweet în care Khamenei scria că vaccinurile COVID produse în SUA și Marea Britanie nu sunt de încredere.

Dar contul său este intact.

Criticii au mai atras atenția că pe tot timpul pandemiei, conturile oficiale chineze au diseminat dezinformări și nu au fost sancționate.

Un tweet din noiembrie 2020, în care publicația de propagandă ”Cotidianul Poporului” spune că pandemia COVID nu a originat în Wuhan, este încă activ pe rețeaua socială.

Twitter, scrie Fox News, a precizat la momentul respectiv că analizează dacă va lua măsuri. Nicio măsură nu a fost luată.

Recent, Twitter a apreciat că un mesaj al ambasadei Chinei la Washington nu încalcă politicile platformei, în ciuda faptul că laudă metodele folosite de autoritățile chineze în centrele de detenție în care sunt ținuți membrii minorității uigure.

În cele din urmă, mesajul a fost totuși îndepărtat.

Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro, acuzat de ONU de încălcări ale drepturilor omului, este și el un utilizator frecvent al Twitter.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Măsura luată de Kim Jong Un la o zi după ce Vladimir Putin a promulgat Acordul de Apărare reciprocă cu Coreea de Nord
Știrileprotv.ro
Măsura luată de Kim Jong Un la o zi după ce Vladimir Putin a promulgat Acordul de Apărare reciprocă cu Coreea de Nord
CUTREMURĂTOR! Tocmai s-a aflat ce s-a întâmplat în ultimele minute de viață ale lui Silviu Prigoană: "Nu avea..." Detaliul ZGUDUITOR care a mai ieșit la iveală. Și familia lui e în stare de ȘOC
Viva.ro
CUTREMURĂTOR! Tocmai s-a aflat ce s-a întâmplat în ultimele minute de viață ale lui Silviu Prigoană: "Nu avea..." Detaliul ZGUDUITOR care a mai ieșit la iveală. Și familia lui e în stare de ȘOC
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Libertateapentrufemei.ro
Sfâșietor ce s-a aflat despre moartea lui Silviu Prigoană! E știrea care a bulversat România
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
FANATIK.RO
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Noi dezvăluiri într-un dosar ISTORIC! De ce n-a jucat Nicolae Dobrin în Mexic? Mărturie în premieră obținută de GSP: „Certuri cu cei de la Dinamo, i-a cam lăsat fără bani la poker!”
GSP.RO
Noi dezvăluiri într-un dosar ISTORIC! De ce n-a jucat Nicolae Dobrin în Mexic? Mărturie în premieră obținută de GSP: „Certuri cu cei de la Dinamo, i-a cam lăsat fără bani la poker!”
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Elle.ro
SEMNIFICAȚIA ascunsă a bijuteriilor și accesoriilor purtate de Kate Middleton la Ziua Comemorării. Gestul emoționant făcut de Prințesă
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Unica.ro
Așa arăta, înainte de operațiile estetice, o vedetă pe care azi o vezi aproape zilnic la TV. Îți dai seama cine e în poze? FOTO
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
CAMERA ASCUNSĂ. Fraudă de milioane la Peleş: angajaţi acuzaţi că revând biletele turiştilor şi bagă banii în propriile buzunare
Observatornews.ro
CAMERA ASCUNSĂ. Fraudă de milioane la Peleş: angajaţi acuzaţi că revând biletele turiştilor şi bagă banii în propriile buzunare
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori
HOROSCOP
Horoscop 13 noiembrie 2024. Racii sunt convinși că trebuie să exprime deschis tot ce au strâns în interior, mai ales față de superiori

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI