Bibliotecara pensionară locuiește în Harkov, al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, 1,5 milioane de locuitori, la circa 25 km de granița cu Rusia. 

Orașul a fost asediat de trupele ruse, care l-au bombardat în serie. Din multe clădiri din Harkov n-a mai rămas nimic. Doar un munte de moloz.

„N-aș fi crezut că voi mai trăi un război”

„Nu aș fi crezut niciodată că voi mai trăi un război. Nici în cel mai negru coșmar al meu, nu mi-aș fi imaginat că un astfel de masacru se va repeta. Este oribil”, a declarat femeia.

Morozova avea șapte ani, în 1941, când forțele germane au început asediul orașului sovietic Leningrad, cunoscut azi ca Sankt Petersburg. Aproximativ 1,5 de milioane au murit.

Încă mai are amintiri despre bombardamentele naziste, după ce ea și mama ei au ratat un feribot din port, pentru ca apoi să vadă cum ambarcațiunea a fost distrusă de obuze.

După război, Margarita s-a mutat la Harkov, în Ucraina, unde locuiește de 60 de ani și unde pare că o urmăresc umbrele trecutului.

„În copilărie mă ascundeam de bombardamente în subsoluri. Și acum este la fel”, retrăiește Morozova momentele teribile.

Ea e vorbitoare nativă de rusă, are o fiică stabilită tot la Harkov și un fiu, la Sankt Petersburg.

„Când aud sirena raidului aerian, fugim pe coridoare, spre adăposturi. Nici nu știm dacă ne va proteja ori nu”, a adăugat ea.

„Este terifiant când mor tinerii, când clădirile noastre frumoase se prăbușesc”, întărește pensionara.

„Ucraina este o țară independentă. Ce fac rușii aici?”

Harkovul, un centru strategic de inginerie și transport, a fost disputat și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A trecut de mai multe ori din mâinile nemților în cele ale rușilor.

Am trăit un război și știu cum este. Vreau ca războiul să se încheie, vreau să plece din Ucraina în pace. Ucraina este o țară independentă. Ce fac ei aici?

Margarita Morozova:

Prinsă într-un conflict între țara în care s-a născut ei și țara în care trăiește acum, Morozova crede că va fi un dezastru pentru ambele părți.

„Este un dezastru și pentru poporul rus. Copiii lor mor degeaba. Și pentru ce?”, a subliniat Margarita.

Marele Război Patriotic și războiul fără sens

„În timpul Marelui Război Patriotic, era clar că ne-am luptat cu fasciștii. În timp ce aici, sunt oameni prietenoși. Avem culturi comune și apropiate. Limbile sunt apropiate. Cum este posibil să se întâmple așa ceva? Este îngrozitor!”, a încheiat Marina.

Ostilitățile nu se opresc la Harkov. În noaptea de 20 despre 21 iunie, salvatorii garnizoanei Harkiv au intervenit pentru stingerea a 30 de incendii, urmare a bombardamentelor, a transmis administrația regiunii Harkov.

Margarita nu este singura supraviețuitoare a asediului de la Leningrad care a condamnat războiul. Elena Osipova, 78 de ani, o altă supraviețuitoare a asediului german asupra Leningradului din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost arestată în timpul unui protest din Sankt Petersburg.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News