Producătorii Nestlé, Mars, Hershey, Cargill, Olam, Barry Callebaut și Mondelez au fost numiți inculpați într-un proces intentat la Washington DC de International Rights Advocates (IRA). Asociația pentru drepturile omului a formulat procesul în numele a opt copii care au fost forțați să lucreze fără plată pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș.
Reclamanții, originari din Mali, sunt acum adolescenți și solicită despăgubiri pentru munca forțată și pentru suferința emoțională trăită.
De asemenea, ei solicită și compensații suplimentare pentru că marile companii s-au îmbogățit pe nedrept în urma muncii lor.
Ani de muncă fără plată și protecție
Reclamanții aveau mai puțin de 16 ani când au fost recrutați în Mali prin înșelăciune, apoi trimiși peste graniță către fermele de cacao din Coasta de Fildeș.
Acolo, ei susțin că au fost obligați să muncească timp de câțiva ani fără plată, fără documente și fără să aibă idee unde se aflau sau cum să se întoarcă la familiile lor.
Unul dintre copii avea doar 11 ani când un localnic din orașul său natal i-a promis în 2009 că dacă va lucra pe Coasta de Fildeș, va primi 34 de lire sterline pe lună. Însă băiatul a lucrat doi, până în 2011, și nu a primit niciun ban. Mai mult, reclamanții susțin că nu primeau destulă mâncare și nu aveau echipamentul de protecție care să-i protejeze de insecte și pesticide.
Reacția marilor companii la acuzații
Niciuna dintre cele șapte companii producătoare de ciocolată nu a vrut să comenteze procesul intentat cu privire la ilegalitățile comise. În schimb, au susținut că politica lor interzice complet sclavia, în principal cea a copiilor.
„Nu avem toleranță pentru munca copiilor în producția de cacao. Copiii aparțin școlii. Ei merită condiții de viață sigure și acces la o nutriție bună”, a afirmat compania Cargill.
Totodată, Nestlé a spus că procesul „nu avansează obiectivul comun de a pune capăt muncii copiilor în industria de cacao” și a adăugat, „munca copiilor este inacceptabilă și merge împotriva a tot ceea ce susținem”.
Companiile Mars și Mondelēz au refuzat să comenteze acuzațiile.
De altfel, Barry Callebaut și Olam au negat acuzațiile și au afirmat că au o toleranță zero pentru munca forțată sau sclavă în lanțul lor de aprovizionare.
Foto: Epa