Din bordel, pe tronul Rusiei

Petru cel Mare s-a căsătorit prima oară la 17 ani, cu Evdokia Lopuhina, o fată de 20 de ani. S-a despărţit de ea însă după ce a cunoscut-o pe Marta Skavronskaia, cea care avea să devină Ecaterina cea Mare, împărăteasa Rusiei.
O femeie cu o poveste interesantă şi extrem de controversată. Marta s-a născut în 1684, din părinţi polonezi, şi a fost o vreme servitoare la o fermă. După războiul ruso-suedez, s-a căsătorit cu un ofiţer suedez. Conform înscrisurilor lăsate de istorici, a ajuns apoi într-un bordel, ca prostituată, iar după câţiva ani, a virat la 180 de grade, intrând în serviciul bisericii. Când ruşii au cucerit Marienburg, Marta a început să lucreze pentru un mareşal rus, apoi a fost dusă la Moscova, unde a fost remarcată de Petru I.
Acesta s-a îndrăgostit imediat de frumoasa poloneză, devenită între timp Ecaterina. După separarea de prima soţie, ţarul s-a căsătorit în secret, în noiembrie 1707, la Sankt Petersburg, cu noua sa iubită, pe care a prezentat-o oficial ca ţarină abia în 1712, când cununia a fost celebrată în mod public. Încă de la început, Ecaterina a fost contestată de ruşii tradiţionalişti, pentru care lipsa educaţiei şi trecutul pătat nu făceau casă bună cu titlul de împărăteasă.

Dimitrie Cantemir, dat zălog turcilor de tatăl său la 15 ani

Dimitrie Cantemir s-a născut pe 26 octombrie 1673, la Silişteni, judeţul Fălciu – astăzi, comuna Dimitrie Cantemir, din judeţul Vaslui. Cel care avea să devină domn al Moldovei a fost luat ostatic la Constantinopol, la vârsta de 15 ani, ca zălog al tatălui său, domnitorul Moldovei, Constantin Cantemir, pe lângă Înalta Poartă. Avea să stea acolo 17 ani, timp în care şi-a desăvârşit cunoştinţele de istorie, filosofie, literatură, muzică, matematică şi limbi orientale. După moartea tatălui său, în martie 1693, a stat pe tronul Moldovei numai o lună, fiindcă Înalta Poartă nu l-a confirmat.
S-a întors la Constantinopol pentru a-şi continua studiile. A fost domn al Moldovei în perioada 1710-1711, apoi a luat drumul exilului. A stat în Rusia pentru tot restul vieţii. În 1714, Cantemir a devenit membru al Academiei din Berlin. Enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic şi scriitor, fostul domnitor şi-a adus o importantă contribuţie la cultura universală. În 1723, Dimitrie Cantemir a murit pe moşia sa din Harkov, Dimitrievka, şi a fost înmormântat în Rusia. Rămăşiţele sale pământeşti au fost aduse în ţară în anul 1935 şi au fost reînhumate în Biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News