Libertatea a scris pe 26 aprilie despre cazul unei studente de 19 ani, Maria Marici, care a fost transportată cu elicopterul SMURD la Iași, după ce a ajuns la spital în Suceava în stare foarte gravă. Tânăra a intrat într-o comă profundă, de gradul al III-lea.
Medicii îi dădeau puține șanse de recuperare
Aceasta este înmatriculată la Iași, la cursurile Facultății de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa. Imediat după transfer, a fost investigată imagistic și s-a descoperit un chist tumoral de 4 centimetri, numit chist neuroenteric, care se afla între creier și măduvă, pe trunchiul cerebral.
Medicii nu-i dădeau șanse foarte mari să-și revină complet, iar intervenția chirurgicală a fost complexă și a durat trei orei. Recuperarea după intervenția chirurgicală a fost însă una descrisă de medici ca fiind „miraculoasă”.
„Maria este dovada vie a faptului că minunile există. În momentul în care s-a adresat spitalului nostru, în urmă cu aproximativ o lună de zile, și a fost operată în urgență, echipa medicală nu i-a dat foarte multe șanse. Am intervenit chirurgical, pentru că era singura ei șansă să trăiască. Astăzi este pe picioarele ei și, când spun pe picioarele ei, o spun la modul propriu. S-a reintegrat social, urmează cursurile facultății online. Și, cel mai probabil, în perioada următoare va fi integrată din toate punctele de vedere în societatea în care trăiește”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul unității medicale și cel care a operat-o pe Maria.
„Curaj să mergeți la medic”
Studenta s-a declarat recunoscătoare medicilor care i-au salvat viața și a spus că recomandă tuturor să aibă curaj, să apeleze la doctori și să meargă la spital atunci când se simt rău, să nu aștepte, pentru a nu risca să li se agraveze stare de sănătate.
„Vreau să-i mulțumesc domnului doctor, o să îi fiu recunoscătoare pentru totdeauna. Cu ajutorul său și al echipei m-am trezit chiar foarte repede. Nu se așteptau să mă trezesc așa de repede, dar m-am trezit în trei zile și totul a fost bine. Recuperarea merge foarte bine”, a spus Maria Marici.
Echipamentele care au ajutat la o operație reușită
Operația care i-a salvat viața tinerei a fost realizată de o echipă complexă, formată din opt specialiști: doi neurochirurgi, doi rezidenți în neurochirurgie, doi asistenți, un bioinginer și un anestezist. Pentru depistarea tumorii și pentru intervenția propriu-zisă s-au utilizat roboții și echipamentele medicale cu valoare de peste 5 milioane de euro achiziționați în ultimii ani la Iași.
Medicii explică faptul că folosirea tehnologiei permite o incizie direct în zona afectată, cu un impact cât mai mic asupra țesuturilor din jur.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro