Robotul Maria, deocamdată un prototip, ar putea deveni primul umanoid utilitar, creat pentru diverse meserii și domenii, spun elevii Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iași, arată TeleM Iași.
Robotul a fost gândit și creat de trei elevi din Iași, pasionați de informatică și robotică.
„Iașiul va fi primul oraș în care o să se pună roboți umanoizi. În viitorul apropiat o vom integra în oraș, cu ajutorul Primăriei. O să fie un info point în centre comerciale, te duci la Maria, o întrebi tot ce ai nevoie și ea o să vorbească cu tine. O să încercam să îi punem și limbajul semnelor, ca să poată vorbi în mai multe feluri. De exemplu, ai un om obosit, care nu poate vorbi și vorbește Maria în locul lui, ea vorbește 27 de limbi, prin limbajul semnelor” a spus Mihai Melnic, elev la Liceul de Informatică “Grigore Moisil” Iași și unul dintre micii inventatori.
Robotul Maria va învăța și limbajul semnelor, prin implementarea unui sistem de comunicare nonverbal și va fi capabilă să se adreseze și oamenilor cu dizabilități.
Maria folosește algoritmi de învățare, bazați pe inteligentă artificială, iar programatorii efectuează mereu corecții ale softului pentru o mai bună interpretare și exprimare a diferitelor situații, spune Răzvan Ciopraga, elev și el la același liceu.
„Robotul nostru, în faza actuală, funcționează pe principiul unui papagal. În timp ce vorbește cu oamenii, el învață din comunicare. De exemplu, dacă vede comunicarea între doi oameni, introduce textul, ea vede pentru fiecare întrebare răspunsul. La acea întrebare o să dea răspunsul pe care l-a învățat anterior. Pe lângă asta, putem să îi corectăm, în timp real, răspunsul, dacă este greșit. Sau putem să îi introducem o listă cu răspunsuri, e cumva pe principiul cu cât mai multe greșeli, cu atât mai bine, pentru că, în felul acesta, robotul învață. Pe viitor îi introducem niște rețele neuronale, în timp real, pe mai mulți senzori și text introdus, chiar și cu rețelele de socializare”.
Robotul Maria a fost gândit să eficientizeze job-urile și să suplimenteze forța de muncă. Este un robot umanoid, creat să fie aproape de oameni și să interacționeze cu aceștia.
Dan Alexandru Croitoru, elev în Liceul de Informatică “Grigore Moisil” Iași: „Consider că va eficientiza orice job repetitiv și mulți dintre oamenii care chiar sunt experți în ceea ce fac pot obosi”.
Investiția pentru ca robotul să fie complet funcțional este de aproximativ 8.000 de euro, spun elevii din Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro