Maria Ressa, directorul executiv și cofondatorul Rappler, a primit Premiul Nobel pentru pace în 2021 pentru munca sa de „apărare a libertății de exprimare” și a fost lăudată pentru dezvăluirea abuzurilor de putere și a autoritarismului în creștere sub președintele filipinez de atunci, Rodrigo Duterte. Achitarea a fost catalogată de observatori drept o victorie pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor din toată lumea.
De la anchetele sale privind neregulile de la vârful puterii din Filipine au venit problemele penale, fiind pe rând condamnată pentru calomnie și pusă sub acuzare pentru mai multe infracțiuni, inclusiv cele de evaziune fiscală de care a fost achitată miercuri.
Vorbind presei după verdict, Ressa a spus că acuzațiile împotriva ei și a instituției sale de știri, Rappler, au fost un abuz de putere motivat politic și menit să-i împiedice pe jurnaliști să-și facă meseria.
„Aceste cazuri apar când piețele de capital, statul de drept și libertatea presei se intersectează, așa că această achitare nu este doar pentru Rappler, ci pentru fiecare filipinez care a fost vreodată acuzat pe nedrept”, a spus ea. „Astăzi, faptele au învins, adevărul a învins, dreptatea a învins.”
Rappler a salutat decizia instanței ca fiind „triumful faptelor asupra politicii”.
„Mulțumim instanței pentru această decizie justă și pentru că a recunoscut că acuzațiile frauduloase, false și neîntemeiate făcute de Biroul de Venituri Interne nu au nicio bază reală”, a spus organizația într-un comunicat. „O decizie adversă ar fi avut repercusiuni de anvergură atât asupra presei, cât și asupra piețelor de capital”.
Din 2018, Ressa s-a confruntat cu o serie de acuzații civile și penale în ceea ce este considerat, în general, o campanie de reducere la tăcere a disidenților. De la începuturile sale, Rappler a tratat subiecte controversate, cum ar fi abuzul de putere comis de către Duterte, „războiul împotriva drogurilor” și utilizarea de către susținătorii săi a rețelelor sociale pentru a răspândi dezinformări.
Procesul împotriva lui Ressa a pornit după ce procurorii au acuzat că Rappler nu a inclus în declarațiile sale fiscale încasările obține în urma unei vânzări din 2015 de certificate de depozit către investitori străini.
Departamentul de justiție din Filipine a declarat că respectă decizia instanței de achitare.
Ressa și Rappler se mai confruntă, în prezent, cu alte trei cazuri în instanță: un dosar pe infracțiuni fiscale separat depus de procurori într-o altă instanță, recursul ei la Curtea Supremă pentru o condamnare pentru calomnie și recursul lui Rappler împotriva ordinului de închidere a publicației emis de Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse.
Ressa se află în libertate pe cauțiune pentru perioada în care se judecă apelul său împotriva condamnării de șase ani de închisoare pentru calomnie.