Deși Facebook a devenit cel mai mare distribuitor de știri din lume, Ressa arată că „totuși este părtinitor împotriva faptelor, este părtinitor împotriva jurnalismului… Dacă nu aveți fapte, nu puteți avea adevăruri, nu puteți avea încredere. Dacă nu aveți niciuna dintre acestea, nu aveți o democrație”.
Maria Ressa a subliniat că algoritmii Facebook „acordă prioritate răspândirii minciunilor care se bazează pe furie și ură în fața faptelor”.
Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost decernat vineri pentru doi jurnaliști: Maria Ressa, fondatoare a site-ului de știri filipinez Rappler, și Dmitri Muratov, redactor-șef al ziarului Novaia Gazeta.
Jurnalista a fost condamnată anul trecut pentru „calomnie digitală”, dar a fost eliberată pe cauțiune. Procesul a pornit de la o anchetă începută acum un deceniu, privind un caz de corupție: presupusele legături dintre omul de afaceri Wilfredo Keng, bănuit de crimă, trafic de droguri și de persoane, și un fost judecător.
Criticile lui Ressa la adresa Facebook vin la câteva zile după ce o fostă angajată a companiei, Frances Haugen, a denunțat că rețeaua a plasat profitul deasupra oamenilor. În timpul unei audieri în Congresul american, fostul manager de produs al Facebook a declarat că site-urile și aplicațiile companiei sunt dăunătoare pentru copii și afecteză democrația și, cu toate că șefii Facebook știu cum să facă produsele mai sigure pentru utilizatori, nu fac schimbările necesare, alegând propriul profit.
Într-o scrisoare adresată angajaților Facebook, Mark Zuckerberg a precizat că multe dintre afirmațiile lui Haugen „nu au niciun sens” și a vorbit despre eforturile companiei de a lupta împotriva conținutului dăunător, de a fi transparentă și de a crea „un program de cercetare lider în industrie cu privire la aceste probleme importante”.
Facebook este cea mai populară rețea socială din lume, având 2,7 miliarde de utilizatori activi lunar, potrivit reprezentanților companiei. Totodată, sute de milioane de oameni folosesc și alte produse ale Facebook, precum WhatsApp și Instagram.
Foto: EPA