Sute de mii de românce muncesc ca badante în Italia, adică îngrijitoare, în special pentru persoane în vârstă. O muncă grea cu atât mai mult în această perioadă, în care tocmai cei în vârstă și bolnavi sunt mai vulnerabili în fața coronavirusului.
Într-un interviu pentru platforma jurnaliştilor români din diaspora, RoZoom Press, Maria Teresa Baldini, deputat Forza Italia, solicită public vaccinarea cu prioritate a badantelor, din cauza riscurilor la care se expun.
„Situația pandemiei în Italia, acum, este una gravă: virusul înregistrează un alt vârf. În ceea ce privește problema asistenților familiali, am adus-o direct în atenția guvernului, printr-o interogare urgentă, dar am semnalat problema chiar înainte de 22 ianuarie, încă de anul trecut”, spune reprezentanta partidului Forza Italia.
Este o problemă reală, deci este nevoie de vaccinare și este nevoie de prioritate. Pentru că e vorba de oameni care lucrează în condiții de risc sporit, în structuri neprotejate, deci nu în unitățile sanitare, unde există întotdeauna măști, material steril și măsuri specifice pentru acest mediu. Astfel, îngrijitorii, persoanele asistate și familiile sunt mai expuse la infecție. Știu și situații în care oameni infectați continuă să lucreze, pentru că nu au alternativă, nici ei, nici familiile asistate.
Maria Teresa Baldini:
„Acum trebuie să lucrăm la măsuri, deoarece avem o campanie de vaccinare în curs de desfășurare și, de asemenea, multe categorii considerate prioritare. Noi, din Forza Italia, suntem de partea voastră (a îngrijitoarelor – n.red.) Și facem tot posibilul, pentru că știm problema. Eu, ca medic, o cunosc apoi îndeaproape chestiunea și încerc să aduc problema în atenția autorităților, spre soluționare”, adaugă Maria Teresa Baldini.
Eu cred că voi duce la bun sfârșit propunerea mea, deoarece cred că femeile care fac această meserie sunt importante pentru Italia, sunt femei puternice, necesare pentru țara noastră, mai ales acum.
Maria Teresa Baldini:
Deputatul Forza Italia a susţinut şi testarea gratuită a badantelor. „Există, de asemenea, regiuni în care testările pentru asistenții familiali sunt gratuite, poate că este o bună practică care să fie extinsă la nivel național. Acestea sunt măsuri care au fost adoptate de unele guverne regionale, dar ar trebui extinse, deoarece virusul nu are granițe”, a susţinut Maria Teresa Baldini.
Potrivit sursei citate, în Italia există două milioane de „lucrători casnici”, cum ar fi îngrijitoarele, cunoscute ca badante, bonele sau menajerele. Majoritatea sunt femei, în principal românce, ucrainence, filipineze.
Doar 859.000 dintre ele sunt angajate cu acte în regulă. 53% lucrează la curățenie, iar 47% îngrijesc bătrâni, aproape 24 de ore din 24. În campania de vaccinare din Italia, asistenții familiali, majoritatea de origine străină, nu au fost incluși în categoriile prioritare pentru vaccinare.
Interviul integral, pe platforma RoZoom.
Foto: Hepta