Prim-ministrul Benjamin Netanyahu l-a suspendat duminică pe ministrul patrimoniului, Amihay Eliyahu, reprezentant al unui partid de extremă dreapta în coaliţia de guvernare, de la reuniunile cabinetului „până la noi ordine”.

Întrebat într-un interviu la radio despre o posibilă opţiune nucleară, Eliyahu a răspuns: „Este o variantă”.

„Acest lucru a ridicat un număr uriaş de întrebări”, a declarat Maria Zaharova, reprezentanta diplomației ruse, conform agenției ruse de stat RIA.

Zaharova a remarcat că principala problemă este că Israelul pare să fi admis că deţine arme nucleare.

Israelul nu recunoaşte public că deţine arme nucleare, deşi Federaţia oamenilor de ştiinţă americani estimează că Israelul are circa 90 de focoase nucleare.

„Unde sunt AIEA și inspectorii săi?”

„Întrebarea numărul unu – se pare că auzim declaraţii oficiale privind prezenţa armelor nucleare?”, a întrebat retoric purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Iar dacă este așa, a continuat Zaharova, atunci „unde sunt Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA, n.r.) și inspectorii nucleari internaționali?”.

Comentariul lui Eliyahu a atras condamnări din întreaga lume arabă, a scandalizat principalele posturi de televiziune israeliene, a fost considerat „inacceptabil” de un oficial american, iar Iranul a cerut un răspuns internațional rapid.

„Consiliul de Securitate al ONU şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică trebuie să ia acţiuni imediate şi continue pentru a dezarma acest regim barbar și de apartheid. Mâine este târziu”, a scris luni, pe rețeua de socializare X (fosta Twitter), șeful diplomației iraniene, Hossein Amir-Abdollahian.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

Urmărește-ne pe Google News