Într-o postare publicată sâmbătă, 18 februarie, pe site-ul Ministerului rus de Externe, este redat răspunsul Mariei Zaharova la o întrebare despre Republica Moldova pusă de un jurnalist, în timpul briefingului de presă susţinut vineri de purtătoarea de cuvânt. Jurnalistul a întrebat cum este văzut discursul de la învestirea noului premier moldovean, Dorin Recean, şi care sunt aşteptările părţii ruse de la Executivul de la Chișinău.

„Am urmărit îndeaproape formarea noului guvern al Republicii Moldova. Am observat că acest proces a fost însoţit de o creştere fără precedent a retoricii antiruseşti din partea autorităţilor de la Chişinău, pe baza unor informaţii nedovedite despre un presupus plan rusesc de destabilizare a situaţiei din ţară, primite de la Kiev”, a spus Maria Zaharova, care a catalogat aceste informaţii drept „ficţiune”.

Aceasta consideră că schimbarea guvernului de la Chişinău este doar „o cosmetizare” şi de aceea nu se aşteaptă ca abordarea Chişinăului faţă de Rusia să se schimbe.

„Dacă ne uităm la noua componenţă a cabinetului de miniştri din Moldova, devine clar că schimbările din acesta sunt mai mult de natură cosmetică. Unsprezece dintre cei cincisprezece membri ai acestuia şi-au păstrat posturile. Prin urmare, din păcate, este puţin probabil ca direcţia Chişinăului în ceea ce priveşte Rusia să se schimbe”, a afirmat Zaharova.

Noi amenințări la adresa Republicii Moldova

Reprezentanta diplomației ruse s-a arătat deranjată de cursul prooccidental pe care îl urmează Chișinăul şi a strecurat din nou afirmaţia – ce revine insistent în ultima vreme în discursul de la Moscova – că Republica Moldova este împinsă pe calea Ucrainei.

Am spus în repetate rânduri că sponsorii occidentali ai actualei conduceri a Republicii Moldova conduc cu încredere ţara pe calea Ucrainei şi a statelor baltice.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova:

Ea a enumerat care dintre măsurile luate de Chişinău deranjează Moscova şi a menţionat „abandonarea statutului de neutralitate” de către Republica Moldova, o altă temă vehiculată de retorica rusă din ultimele săptămâni, acuzând totodată „limitarea utilizării limbii ruse” şi „încercarea de a falsifica istoria comună”.

„Se folosesc aceleaşi reţete – interzicerea presei indezirabile, persecutarea oponenţilor politici, limitarea utilizării limbii ruse, încercarea de a falsifica istoria noastră comună, limitarea artificială a contactelor politice, comerciale, economice şi umanitare cu Rusia, precum şi abandonarea statutului de neutralitate, care este garanţia suveranităţii, stabilităţii şi securităţii Republicii. Acest curs politic al autorităţilor moldoveneşti nu serveşte intereselor popoarelor noastre”, a mai susținut purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.

Afirmațiile Mariei Zaharova vin în contextul în care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află la Conferinţa de Securitate de la Munchen, unde Rusia, pentru prima dată, nu a fost invitată.

Vineri, Maia Sandu s-a întâlnit cu șeful diplomației americane, Antony Blinken, care s-a arătat îngrijorat de eforturile Moscovei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după ce săptămâna trecută le-a spus liderilor din UE că Republica Moldova a intrat în vizorul Rusiei, a reiterat vineri această idee şi în faţa liderilor de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, spunând că Moscova face planuri pentru a „sugruma” Moldova.

Primul semnal de alarmă privind un plan al Moscovei de a prelua controlul la Chișinău a fost dat de președintele Ucrainei, săptămâna trecută.

Ulterior, Maia Sandu a declarat că sunt în pregătire „acțiuni violente, atac asupra unor instituții și luare de ostatici”, ca parte a unui plan al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova.

Rusia a respins acuzațiile, întâi prin vocea președintelui Vladimir Putin, apoi prin cea a șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov.

Prima reacție din partea SUA a venit de la John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, care a declarat luni seară, 13 februarie, că Statele Unite sunt „alături de guvernul şi poporul moldovenesc”.

Și președintele Klaus Iohannis a promis că Republica Moldova are „susținerea de neclintit” a României.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News