Cuprins:
Maria Zaharova a declarat în prima parte a comentariului său privind alegerile prezidențiale din Republica Moldova că președinta în exercițiu Maia Sandu a fost votată în al doilea tur de mai bine de 55% de cetățeni.
Doar două secții de votare au fost deschise în Rusia
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a acuzat țările occidentale că s-au amestecat în procesul electoral, susținând și că „aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a Moldovei”.
„Nu este exagerat să spunem că aceasta a fost cea mai nedemocratică campanie electorală din toți anii de independență a Moldovei. Ea a fost caracterizată de o represiune fără precedent din partea autorităților împotriva opoziției și a mass-mediei independente, în special a celei de limbă rusă, de interferența flagrantă a țărilor occidentale în procesul electoral și de utilizarea pe scară largă a resurselor administrative de către autorități”, a susținut Zaharova.
În plus, aceasta a acuzat Chișinăul că a discriminat alegătorii moldoveni care locuiesc în Rusia. Conform spuselor sale, pentru cei 500.000 de moldoveni care trăiesc în Rusia au fost deschise „doar două secții de votare”.
„Spre comparație: în Europa de Vest și America de Nord, unde locuiesc la fel circa 500 de mii de moldoveni, au fost înființate peste 200 de secții de votare, iar în mai multe țări, cetățenii moldoveni au avut voie să voteze prin corespondență”, a mai spus ea.
Chișinăul a fost acuzat că nu a respectat normele internaționale
În aceeași ordine de idei, Maria Zaharova a precizat că victoria Maiei Sandu „a fost asigurată de voturile diasporei moldovenești” și că „majoritatea locuitorilor R. Moldova însăși, de fapt, au adoptat un vot de neîncredere în actualul președinte și cursul distructiv al autorităților”.
Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a susținut că „încălcările din timpul procesului electoral au fost atât de evidente și în masă, încât nici măcar misiunea de observare OSCE/ODIHR, cunoscută pentru părtinire, nu a putut să închidă ochii asupra lor în concluziile sale preliminare”.
Potrivit lui Zaharova, Chișinăul a încălcat normele internaționale, întrucât a refuzat intrarea în „în R. Moldova pentru trei observatori ruși ai acestei misiuni, în ciuda acreditării acestora de către Comisia Electorală Centrală a R. Moldova”.
„În ciuda situației deplorabile din democrația moldovenească, sperăm ca și conducerea Republicii, rămasă la putere, să nu adâncească scindarea în societate și să nu facă tot ce îi spun creditorii occidentali, ci să ia calea respectării intereselor majorității propriilor cetățeni, care trăiesc în R. Moldova însăși și nu în țările occidentale. Acești alegători au confirmat că sunt împotriva demontării identității naționale moldovenești și a statutului neutru consacrat în Constituția Republicii, precum și sunt pentru păstrarea legăturilor vechi de secole cu Rusia, care de-a lungul istoriei R. Moldova a fost și va fi un prieten de încredere al poporului iubitor de libertate din R. Moldova”, a mai transmis în încheiere purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Amintim că duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova și-au ales președintele. Maia Sandu a câștigat un nou mandat, după ce l-a învins în turul 2 al alegerilor pe candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo.
K476 • 05.11.2024, 20:38
Profesorii, invatatorii, preotii, juristii, gazetarii, toti cei luati in miz de noapte si trimisi in Kazahstan si Siberia nu erau iubitori de libertate? Ce vina aveau? Merita colonistii si urmasii acestora sa pastreze cetatenia si proprietatile in Moldova? Dar in Cernăuți? Dar in sudul Basarabiei?
dinamo_forever_77 • 05.11.2024, 18:39
Uite cine vorbea de norme internationale :)))))) Voi cei care nu le respectati!
Sfantul__Cuvios_Pafnutie • 05.11.2024, 15:29
Lasă, Mărio, că respectați voi normele internaționale. Ce trist că, din cauza nesimțiților de ucraineni, nu puteți trimite niște omuleți verzi să le bage mințile-n cap moldovenilor...