Maria Zaharova a spus că Occidentul s-a grăbit să atribuie responsabilitatea Statului Islamic, cunoscut și sub numele de ISIS, ca o modalitate de a absolvi de vină Ucraina și guvernele occidentale care să o susțin.
„Pentru a alunga suspiciunile din Occidentul colectiv, aveau nevoie urgent să vină cu ceva, așa că au recurs la ISIS, au scos un as din mânecă și, literalmente, la câteva ore după atacul terorist, presa anglo-saxonă a început să răspândească tocmai aceste versiuni”, a spus Maria Zaharova.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a dublat afirmațiile Moscovei cum că în spatele atacului terorist de la Crocus City Hall s-ar afla, de fapt, Ucraina, fără însă a oferi dovezi în acest sens.
Statul Islamic a revendicat atacul terorist
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru masacru, iar oficialii americani spun că au informații care arată că atacul armat a fost efectuat de filială afgană a rețelei, Statul Islamic Khorasan. Ucraina a negat în repetate rânduri că a avut vreo legătură cu atacul.
Președintele Vladimir Putin a spus că atacul a fost efectuat de militanți islamiști, dar a sugerat că este în beneficiul Ucrainei și că Kievul ar fi putut juca un rol.
Șeful statului rus a spus că cineva din partea ucraineană a pregătit o „fereastră” pentru ca oamenii să înarmați să treacă granița înainte de a fi capturați în vestul Rusiei, vineri, 22 martie.
În schimb, liderul belarus Alexander Lukașenko a declarat că bărbații înarmați au încercat inițial să intre în țara sa înainte de a se îndrepta spre Ucraina, odată ce și-au dat seama că punctele de trecere în Belarus au fost securizate.
Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, a susținut că SUA, Marea Britanie și serviciile speciale ucrainene au fost implicate în atacul terorist de lângă Moscova.
„Acuzațiile Rusiei despre Occident și Ucraina cu privire la atacul asupra Primăriei Crocus sunt o prostie totală”, a replicat, pe X, ministrul britanic de externe, David Cameron.
FOTO: Hepta