Cuprins:
„La 8 octombrie 2024, eurodeputatul român C.Târziu a subliniat în fața microfonului că aderarea Republicii Moldova la UE este posibilă doar în cazul retragerii complete a republicii din CSI, a de-rusificării țării și a demolării monumentelor sovietice. Ce sunt aceste monumente sovietice?”, a afirmat Maria Zaharova.
„Să ne gândim la ele. În primul rând, este vorba de monumentele eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ai celui de-Al Doilea Război Mondial, care au luptat împotriva nazismului. În al doilea rând, acestea sunt monumentele, busturile și memorialele dedicate marilor figuri ale științei, culturii, artei, atât celor ale noastre comune, cât și celor moldovenești. De ce? Pentru că din punctul de vedere al Occidentului este necesar să se șteargă identitatea moldovenească”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse.
„Monumentele au fost ridicate în numele păcii, prieteniei”
Maria Zaharova susține că Republica Moldova nu trebuie, sub nicio formă, să-și renege istoria, așa cum a cerut Claudiu Târziu, liderul delegației AUR în Parlamentului European.
„Este necesar să se facă totul pentru ca copiii din Republica Moldova să nu-și cunoască nici eroii, nici acei oameni care au făurit nu doar victoria, ci și bunăstarea lor. Care au obținut rezultate în știință, cultură, artă. Și în al treilea rând, desigur, sunt monumentele care au fost ridicate în numele păcii, prieteniei, marcând principalele priorități ale poporului moldovenesc iubitor de pace. Aceasta este ceea ce trebuie demolat din punctul de vedere al (cum se autointitulează?) europarlamentarului român”, a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus.
Claudiu Târziu a cerut „derusificarea” Republicii Moldova
Pe 8 octombrie, Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și liderul delegației partidului în Parlamentului European, a enumerat câțiva dintre pașii pe care Republica Moldova ar trebui să-i urmeze în vederea integrării în Uniunea Europeană.
„Mă refer, de pildă, la derusificarea ei, așa cum s-ar cădea. Acest lucru începe prin a renunța la aderarea la CSI, adică la Comunitatea Statelor Independente, care este controlată sută la sută de Rusia și cu care Republica Moldova nu are nimic de-a face, nefiind nici măcar învecinată cu Rusia. Pe de altă parte, să renunțe la rusificarea prin învățământ a minorităților etnice care nu sunt de origine rusă, cum sunt găgăuzii, bulgarii sau chiar romii”, a spus europarlamentarul.