„Renunțând la limba moldovenească, actualul regim de la Chișinău abordează întrebarea: a cui este acum Basarabia (care până la 1940 a fost ocupată de România) și cui aparțin pământurile de la Nistru (care până la 1940 intrau în componența Ucrainei)? Acum, limba moldovenească într-un mod paradoxal, oficial, s-a păstrat doar în Transnistria. Dacă se dorește transcrierea limbii, atunci ar trebui să urmeze logica istorică numind limba română drept limba moldovenească și nu viceversa”, a scris Maria Zaharova sâmbătă, 18 martie, într-o postare pe Telegram.

Reprezentanta diplomației ruse a mai susținut că „limba moldovenească este limba străveche a moldovenilor, amintită în lucrările secolului al XVII-lea”, în timp ce „limba română a luat contur abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea”.

Sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în legislația Republicii Moldova, devenind astfel „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Proiectul de lege a fost votat joi, 16 martie, în a doua lectură, în Parlamentul de la Chișinău.

„Noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel”, a declarat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dând asigurări că va promulga legea imediat ce o va avea pe masă.

Maia Sandu a mai spus că adoptarea acestei legi s-a făcut cu întârziere. „Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă, nu are nicio implicație asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

România a salutat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede înlocuirea „limbii moldovenești” în legislația națională cu „limba română”.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi, într-un comunicat de presă, că adoptarea legii „are o profundă semnificație simbolică, întrucât restabilește adevărul științific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova și confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”.

„De asemenea, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie și cultură dintre România și Republica Moldova. Adoptarea Legii demonstrează totodată maturitatea societății din Republica Moldova și aderența sa la spațiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană”, a precizat diplomația română.

Foto: Profimedia Images

Urmărește-ne pe Google News