Într-o declarație de presă, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că dorește ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala, cea mai mare instalație nucleară din Europa, dar că autoritățile de la Kiev blochează o posibilă vizită.
„Ei (ucrainenii, n.r.) iau ostatică întreaga Europă și nu se opun să o arunce în aer de dragul idolilor lor naziști”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Rusia susține de luni de zile că scopul campaniei sale militare din Ucraina este de a „denazifica” Ucraina – afirmații respinse de Kiev și de liderii occidentali, care văd în acțiunile Moscovei o încercare de a-l răsturna pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de a pune stăpânire pe o mare parte din teritoriul din estul și sudul Ucrainei.
Centrala nucleară din Zaporojie a devenit cel mai recent punct fierbinte în conflictul care durează de luni de zile, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc în ultimele zile de bombardarea uzinei nucleare.
Centrala se află pe teritoriul controlat de trupele ruse, dar este operată în continuare de personalul ucrainean.
Moscova spune că a făcut tot ce a putut pentru a facilita o vizită a AIEA la centrala nucleară, dar că Ucraina a considerat că este „benefic să țină AIEA departe”.
Zaharova, combativa purtătoare de cuvânt oficială a Moscovei în materie de politică externă, a atacat, de asemenea, comunitatea internațională pentru că refuză să critice Kievul în legătură cu atacurile.
„În mod repetat, liderii Națiunilor Unite și ai AIEA nu au îndrăznit să numească în mod direct sursa amenințării. Ei demonstrează că nu doresc să arate cu degetul spre Kiev”, a declarat ea.
Ucraina a cerut luni înființarea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că atacurile împotriva instalațiilor nucleare reprezintă un „lucru sinucigaș”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina