„În urma votului secret, cu unanimitatea voturilor judecătorilor prezenți, domnul Marian Enache a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani”, a transmis sâmbătă, 11 iunie, Curtea Constituțională.

Marian Enache a fost numit judecător al CCR de către Senat în 2016, pentru un mandat de 9 ani. Foto: CCR

Obiective: Deschidere, dialog şi digitalizare

Enache a fost votat președinte al CCR de către ceilalți 8 judecători, la scurt timp după finalizarea ceremoniei de depunere a jurământului la Cotroceni al noilor judecători ai Curții, Bogdan Licu, Iuliana Scântei și Mihaela Ciochină.

Noul președinte al Curții Constituționale a anunțat după vot că va pune accentul pe „dinamism, deschidere, dialog, digitalizare, management eficient și consolidarea echidistanței Curții Constituționale”, a transmis CCR într-un comunicat.

Trebuie „să impulsionăm activitatea Curții Constituționale, având în vedere că sunt peste 8.800 de dosare pe rolul acesteia, aflate în diverse stadii de soluționare”, a explicat Marian Enache. Este vorba despre dosare din perioada 2018-2022, unele fiind pe rol de peste 4 ani. Totodată, Enache a transmis ca vrea „să îmbunătățim calitatea redactării deciziilor”.

Alte priorități ale mandatului său:

  • o deschidere mai mare a CCR în raport cu autoritățile publice și cu reprezentanții profesiilor juridice pentru a se înțelege mai bine conținutul și sensul deciziilor Curții
    • o deschidere mai mare către necesitățile societății şi față de forurile internaționale de justiție constituțională
    • o deschidere mai mare către presă, pentru a se putea explica mai bine deciziile Curții Constituționale.

De asemenea, printre obiectivele fixate se numără şi digitalizarea CCR, implementarea unui registru electronic jurisdicțional şi reducerea la minimum a registrelor „scrise de mână”.

Cine este Marian Enache, noul președinte al Curții Constituționale

Marian Enache, 68 de ani, a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași în 1977 și înainte de Revoluție a fost avocat în Barourile Iași și Vaslui, în perioada 1977-1990.

În 1990, a devenit membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), organism provizoriu de conducere după căderea lui Nicolae Ceaușescu. Între 1990 și 1992 a fost deputat în Parlamentul României și, printre altele, vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante și membru al Comisiei de redactare a Constituției României din 1991.

În 1993, a fost consilierul președintelui Ion Iliescu la Direcția juridică. Apoi, timp de trei ani, a fost ambasador al României în Republica Moldova, iar între 1996 și 2000 a fost din nou deputat.

Între 2011-2012 a fost secretar general adjunct al Camerei Deputaților și din nou deputat între 2012-2016.

Enache este doctor în științe juridice, cu specializarea Drept constituțional, la Facultatea de drept a Universității București (1997).

Cine sunt acum judecătorii Curții Constituționale a României

Curtea Constituţională este alcătuită din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre cei 9 judecători, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Judecătorii CCR se bucură de imunitate şi nu pot fi traşi la răspundere pentru opiniile şi voturile exprimate la adoptarea soluţiilor.

  • Livia Stanciu – numită judecător de preşedintele României (2016), pentru un mandat de 9 ani
  • Marian Enache – numit judecător de Senatul României (2016), pentru un mandat de 9 ani
  • Varga Attila – numit judecător de Camera Deputaţilor (2016), pentru un mandat de 9 ani
  • Elena-Simina Tănăsescu – numită judecător de preşedintele României (2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Cristian Deliorga – numit judecător de Senatul României (2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Gheorghe Stan – numit judecător de Camera Deputaților (2019), pentru un mandat de 9 ani
  • Bogdan Licu – numit judecător de Camera Deputaților (2022), pentru un mandat de 9 ani
  • Iulia Scântei – numită judecător de Senat (2022), pentru un mandat de 9 ani
  • Mihaela Ciochină – numită judecător de președintele României (2022), pentru un mandat de 9 ani

 
 

Urmărește-ne pe Google News