Marian Godină arată că în urma statisticilor tot mai negre de pe șoselele din România nu se întâmplă nimic. „Din păcate, nu e zi în care să nu citești măcar o știre despre un accident rutier grav petrecut pe drumurile României. În urma lor se completează niște statistici care devin astfel din ce în ce mai negre și… cam atât”, scrie Godină.
Cunosc foarte bine cauzele din statistici, cunosc scuzele șoferilor, modul în care acționează Poliția Rutieră și felul în care încearcă să combată și să prevină producerea de accidente. Pot afirma cu tărie că, pe lângă hazard, numărul accidentelor rutiere are legătură cu numărul de sancțiuni aplicate de poliție.
Marian Godină:
Fostul polițist de la Poliția Rutieră arată că după ce a început să aplice amenzi pe o stradă din centrul Brașovului, șoferii au început să respecte regulile. „După vreo două săptămâni, era o raritate să găsești vreo mașină oprită pe interzis sau să vezi pe cineva fără centură”, scrie Godină.
Paradoxal, suntem în topul țărilor la numărul de accidente rutiere în care își pierd viața oameni, în timp ce avem una dintre cele mai blânde legislații.
Marian Godină:
„O legislație puternică ar putea face ca numărul accidentelor să scadă dramatic”
„Pentru a civiliza șoferii și a-i tempera, dar mai ales pentru a-i proteja pe cei care chiar circulă regulamentar, e nevoie de bâtă, nu de vorbăraie. Metaforic vorbind, desigur. Deși polițiștii sunt în deficit numeric, o legislație puternică ar putea face ca numărul accidentelor să scadă dramatic. Frumos e că pentru asta nu e nevoie de bani, ca pentru autostrăzi. Se poate face doar din pix de către parlamentari”, adaugă Marian Godină.
„În concluzie, dacă vreți să vă simțiți în siguranță pe drumuri, susțineți înăsprirea drastică a legislației și uitați de radare la vedere și prevenție, morții de care auzim zilnic sunt dovada că așa nu funcționează.
Mașini civile cu polițiști în civil care să filmeze pe autostradă și să-l oprească pe berbecul care stă la un metru în spatele tău, deși ai peste 100 km/h. Oprit, amendat și permis reținut. Stai, tată, pe bară, măcar o lună, lasă-i să circule pe ăia de vor să ajungă întregi acasă. Vrei să faci contestație? Fă! Dar când îți vine în instanță filmarea clară cu ce ai făcut, plătește, tati, tot deranjul, să te usture”, mai scrie Marian Godină.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro