O femeie-jandarm a scris într-un mesaj, pe pagina lui de Facebook, că „Până și desenat are față de prost”, făcând referire la o caricatură postată de acesta la fotografia de profil de pe rețeaua de socializare.

Imediat, Godină i-a răspuns acesteia, tot pe Facebook, ca un fel de drept la replică:

„Cam ăsta e nivelul printre unii jandarmi. M-au bombardat de ieri până azi cu fel și fel de comentarii, care mai de care. Aveau șansa să se dezică de comportamentele unor colegi care le-au făcut imaginea pe care o au, dar ei, în schimb, aleg să fie solidari cu astfel de ieșiri.

Până și domnișoara jandarm s-a arătat deranjată că nu sunt de acord cu pumnii împărțiți la întâmplare și a ținut să îi arate unei prietene de-ale ei că am față de prost chiar și desenat. Sunt curios ce față va avea ea după ce îi voi face o reclamație la unitate pentru limbajul pe care îl folosește în public, în timp ce postează poze în uniforma militară de care pare tare mândră.

P.S. Voi reclama fiecare jandarm care își va mai permite să îmi trimită mesaje cu amenințări și astfel de comentarii”.

Revenind la jandarmul bătăuș, scena respectivă a fost filmată în timpul protestului antiguvernamental din Piața Universității din București, de sâmbătă seară. În imagini se vede cum jandarmul lovește cu pumnul mai mulți protestatari, printre care și un bătrân.

„Când e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Română cere sprijinul populației. Pe al lor îl vor identifica oare?”, a spus polițistul Marian Godină.

Într-o postare ulterioară, Marian Godină publică o poză în care prezintă un jandarm despre care spune că ar putea fi cel care l-a lovit pe protestatar, sâmbătă seară. În imaginea publicată de Godină, jandarmul apare protejându-l pe Liviu Dragnea.

„Mi se pare mie sau ăsta e același jandarm care aseară împărțea pumni?
Glumesc, nu mi se pare, chiar el e.
Hmmm, dar ce protectiv și calm e de data asta.

Postarea de aseară cu jandarmul care împărțea pumni mi-a adus un val de critici, nu dintre cele mai elevate, din partea unor jandarmi.

Dragi colegi, mă confundați dacă aveți impresia că atunci când vă luam apărarea ori de câte ori opinia publică era indignată de comportamentul vostru o făceam doar ca să latru aiurea și să vă pup dosurile. O făceam din convingerea că jandarmii din diferitele video apărute acționaseră legal și pentru că era nedrept să fie puși la zid de opinia publică doar pentru că cineva nu se implica să explice că modul de acțiune, chiar dacă uneori părea brutal, era legal. O făceam asumat, știind clar că voi atrage antipatia multora pentru că „țin” cu jandarmii. Așa că aia cu adunatul de like-uri nu cred că mi se aplică.

Aseară l-am văzut pe colegul nostru jandarm, dând cu pumnul în stânga și dreapta, chiar și într-un bătrân care i-ar fi putut fi tată. Normal că m-am indignat și că am postat. Și știți ce e frumos? Că-s perfect liber, nu sunt dator nimănui să scriu ce mi se spune, scriu exact ce am în cap și îmi asum asta. Pot să laud, dar să și critic, iar dacă v-ați supărat și acum ați pune mâna pe mine, ați simți că nu-mi pasă

Între timp, s-a declanșat o anchetă internă în cazul jandarmului care a lovit un bătrâ, iar Jandarmeria Română a spus că l-au identificat pe cel care a fost filmat lovind un bătrân. „În condiții meteorologice deosebite, jandarmii pot fi supuși unei presiuni extrem de mari”, spune Jandarmeria.

Jandarmeria Capitalei a ținut să facă precizări cu privire la misiunea desfășurată cu ocazia protestului de sâmbătă seară din București.

”Imaginile apărute în spațiul public, care prezintă acțiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne. Se va analiza punctual acel moment, dar și întregul ansamblu de decizii și contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament și nu doar una fragmentară.

La acest moment, cunoaștem identitatea jandarmului din dispozitiv și în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfășurării misiunii.

Există situații în care jandarmii din prima linie, aflați de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiții meteorologice deosebite, pot fi supuși unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera și astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acțiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne.

Explicațiile însă sunt necesare pentru a înțelege întregul context și a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfășurat în condiții de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice.

Referitor la situația creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza și a redirecționa accesul persoanelor care se deplasau de la stația de metrou către ieșirea dinspre Teatrul Național  a fost luată pentru a evita apariția unor busculade, întrucât zona Pieței Universității era blocată și era nevoie de o ieșire controlată a persoanelor.

Totodată, au fost realizate mai multe filtre de control care au avut un scop preventiv pentru a descuraja eventuale acte de tulburare a ordinii publice, filtre care și-au dovedit eficiența, în urma acestor controale fiind găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanților.

Persoanelor asupra cărora au fost depistate obiectele periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”, a precizat Jandarmeria.

Peste 30.000 de oameni au ieșit în stradă, sâmbătă seară, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de modificarea legilor justiției.

Mitingul nu a fost, însă, lipsit de incidente. Între protestatari și jandarmi au avut loc, aseară, mai multe incidente. Protestatarii au forțat cordonul de jandarmi, au împins gardurile și au ocupat strada.

Călătorii de la metrou au fost percheziționați, iar mai târziu jandarmii nu au mai permis accesul la suprafață, la stația de metrou Universitate, de pe Magistrala 2 (M2), provocându-se aglomerație pe peron. Vezi ce arme albe au fost descoperite de jandarmi la Piața Universității!

Proteste au fost și în alte orașe din România. În toată țara, peste 50.000 de oameni au ieșit în stradă, în 40 de localități.


Citește și: REPORTAJ/ Tragedia din Apuseni. Ce s-a întâmplat în cei patru ani de la accidentul aviatic în care a murit Adrian Iovan


 
 

Urmărește-ne pe Google News