CNSAS a publicat adeverința din care reiese faptul că Marian Munteanu nu a colaborat cu Securitatea, însă în preambului acestei adeverințe precizează faptul că acesta a semnat angajament cu Securitatea. Munteanu a primit numele conspirativ „Ioan” și a turnat în perioada 1988-1989. Sarcina lui Marian Munteanu era să dea informații despre despre un lector portughez, J.F.P., care îi era profesor la, la Facultatea de Filologie, și prieten de familie. Pentru „serviciile” sale, a fost recompensat de organele de Securitate cu 500 de lei.
Adeverința CNSAS pe numele lui Marian Munteanu:
CNSAS nu i-a atribuit lui Marian Munteanu titlul de „colaborator”, întrucât prin acțiunile sale nu a denunțat activități anti-comuniste și nu a încălcat drepturile omului.
Jurnaliștii de la Adevărul au dezăvluit în luna iunie că Marian Munteanu ar fi fost una dintre sursele Securității în timpul facultății, deși a negat acest lucru. Muneanu a negat și ieri acuzațiile că a semnat angajamentul cu Securitatea și a spus, pentru Gândul, că va comanda o contraexpertiză grafologică, pentru a atesta semnătura de pe angajament.
În plus, potrivit CNSAS, Marian Munteanu a fost invitat să vizioneze microfilmul dosarului întocmit de fosta Securitate pe numele domniei sale, însă nu a dat curs invitației.
„La data de 05.07.2016, domnul Marian Teofan Dragoş MUNTEANU a fost invitat de către C.N.S.A.S., să vizioneze microfilmul dosarului întocmit de fosta Securitate pe numele domniei sale; în ziua de 06.07.2016, domnia sa a solicitat amânarea programării, urmând ca, de comun acord, să se stabilească o dată în acest sens. Precizăm că, până în prezent, domnul Marian Teofan Dragoş MUNTEANU nu a dat curs acestei invitaţii.”
Angajamentul semnat de Marian Munteanu
„Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoş, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir şi al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în Bucureşti, mă angajez să sprijin în mod organizat şi secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate şi corectitudine şi să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”.
Marian Munteanu și-a lansat în luna august partidul, Alianța Noastră, și a bătut palma cu PNȚCD pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. Marian Munteanu și președintele PNȚCD, Aurelian Pavelescu, au semnat un protocol de colaborare pentru alegerile parlamentare prin care ţărăniştii se vor regăsi pe listele partidului lansat miercurea trecută de Munteanu.
Munteanu și-a ratat intrarea în politică din partea PNL, partid care l-a propus candidat pentru Primăria Capitalei, la alegerile locale de anul acesta. Fostul lider al studenților din Piața Universității s-a retras din cursă, după ce candidatura sa a fost contestată de o parte din peneliști.