Oprișan a afirmat că este pentru prima oară când un guvern abordează cu curaj această situaţie, prin legea salarizării unitare, pentru că în România trebuiau puşi oamenii fiecare la locul lui şi retribuiţi în funcţie de cee ace ştiu să facă.
”Cât de mare sau cât de mic este salariul acum al unui primar sau al unui preşedinte de consiliu judeţean…, vă spun că în raport cu responsabilităţile pe care le are un preşedinte de consiliu judeţean sau primar chiar şi suma prevăzută în proiectul de lege privind salarizarea, după părerea mea, este mică. Dar este un început şi eu sunt convins că, dacă din punct de vedere economic România merge în direcţia dorită, atunci şi salariile vor fi unele bune”, a menționat președintele CJ Vrancea.
Potrivit proiectului legii salarizării, în forma votată de Senat, salariul brut al unui preşedinte de Consiliu Judeţean este de 13.050 lei brut, aproximativ 10.000 lei net.
Potrivit președintelui UNCJR, ”cel mai corect ar fi ca un preşedinte de consiliu judeţean sau un primar de muncipiu-reşedinţă de judeţ să câştige 15.000 de lei pe lună net”.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, la rândul lui, că deşi proiectul legii salarizării prevede salarii sporite pentru autorităţile locale, acestea nu vor fi suficient de mari în raport cu responsabilităţile care le revin acestora.
„Eu personal am fost întrebat de mai multe ori: ‘Cum comentaţi faptul că primarii o să aibă salarii mai mari?’ Comentez invers, că nu o să aibă suficient de mari, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene. În cele două talere, dacă se pune pe un taler responsabilitatea autorităţilor locale şi pe celălalt salarizarea, este profund debalansat în defavoarea salarizării”, a afirmat el, în cadrul Adunării Generale a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.
Membrii comisiei de muncă din Senat au adoptat un amendament care se modifică unii coeficienți de salarizare pentru primarii și viceprimarii din municipii și orașele cu număr mare de locuitori. Nu intră în această majorare primarul Capitalei și viceprimarii Capitalei, care rămân cu aceeași grilă ca în forma inițială a proiectului.
În urma modificării aduse în comisia de muncă, salariile primarilor din marile orașe se măresc cu 1450 de lei faţă de sumele propuse în proiectul inițial al legii salarizării unitare. Majorările se vor aplica de la intrarea în vigoare a legii, care ar trebui să fie 1 iulie, potrivit parlamentarilor din coaliția PSD-ALDE.