Magistraţii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Mariana Coșofreț pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, a relatat miercuri, 15 mai, Agerpres, care citează un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău.

„Fapta inculpatei C.M., care, la data de 01.06.2022, ora 18,37, în timp ce conducea autoturismul marca VW cu numărul de înmatriculare x-xx-xxx, pe DS 516, în localitatea Sticlăria, comună Scobinţi, judeţul Iaşi, a acroşat cu partea din stânga faţă a autovehiculului pe minora D.E.A., în vârstă de 4 ani, accident în urma căruia minoră a decedat, îndeplineşte elementele constitutive ale infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. (1) şi (2) C.pen.”, au precizat procurorii.

La o lună după accidentul mortal, în iulie 2022, femeia a fost trimisă în judecată numai pentru conducere fără permis auto. Cauza privind uciderea din culpă a fost clasată atunci.

„Cu referire la dispoziţia de clasare, din probatoriul administrat rezultă că inculpata nu a încălcat alte dispoziţii legale, în afară de a conduce autoturismul fără permis, şi nu a avut posibilitatea evitării producerii accidentului. În consecinţă, producerea evenimentului rutier nu poate fi imputată acesteia, deoarece între conducerea autoturismului fără a deţine permis de conducere şi moartea victimei nu există legătură de cauzalitate. Şi în situaţia în care inculpata ar fi deţinut permis de conducere, având în vedere împrejurările săvârşirii faptei era în imposibilitate de a evita accidentul rutier”, au susținut procurorii acum doi ani.

Mariana Coșofreț, care la momentul accidentului avea 28 de ani, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru conducere fără permis.

Avocatul Adrian Cuculis a transmis însă că a fost făcută plângere, iar instanţa a întors dosarul la Parchet. Astfel, s-a ajuns ca şoferiţa să fie până la urmă trimisă în judecată şi pentru ucidere din culpă.

„După o posibilă «măsluire» a măsurătorilor de la faţa locului (conform spuselor martorilor din dosar) şi după ce poliţistul şi procurorul au trimis-o în judecată pe şoferiţă doar pentru conducere fără permis şi nu şi ucidere din culpă, în urma plângerii făcute împotriva ordonanţei de clasare, instanţa a întors dosarul la Parchet şi i-a obligat să continue cercetarea. De dată recentă şi în urma altor audieri din care reieşea clar situaţia şi cum a fost omorâtă fetiţa, Parchetul a trimis-o în judecată pe şoferiţă şi pentru ucidere din culpă”, a transmis Cuculis.

Legea Anastasia, în memoria fetiței ucise

Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie 2023, inițiată de fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare, fără să mai existe posibilitatea pedepsei cu suspendare.

Actul normativ a fost denumit Legea Anastasia în memoria fetiţei de 4 ani din Iași care a fost ucisă pe 1 iunie 2022, în faţa casei, de șoferița de 28 de ani care nu avea permis auto.

 
 

Urmărește-ne pe Google News