Copilul de 10 ani nu trăiește tocmai într-un climat blând. Marie și familia ei locuiesc în Dividalen, municipiul Målselv din Troms, nordul țării. Temperaturile scad adesea, iarna, la minus 30 de grade Celsius.

„Cea mică doarme mereu afară, într-un sac de dormit, chiar și când sunt vânturile puternice de est și zăpadă mare. Uneori, dimineața, trebuie să folosim mătura pentru a îndepărta neaua din jurul ei”, spune Tina Heiskel, mama Mariei.

Tina și Stian și frații Jørgen și Ola dorm în paturile lor calde. Marie are patul ei pe terasă, cu saltea groasă și sac de dormit călduros. „Suntem mândri de ea”, spune tatăl Stian.

În timp ce alți copii trebuie să facă ordine în cameră înainte de a merge la culcare, Marie trebuie uneori să îndepărteze zăpada de locul unde urmează să doarmă.

Ea suferă de astm și obișnuia să se îmbolnăvească foarte des. „De când dorm afară, nu m-am mai îmbolnăvit. Mă simt mult mai bine, am un sistem imunitar întărit”, spune temerara.

Câinile Bidvi o protejează

Marie știe că în zona ei sunt mulți elani și chiar urși. Nu se teme pentru că petrece noaptea singură pe terasa. „Câinele meu Bivdi este mereu alături de mine și mă păzește”.

Marie și Bidvi

„Sunt și mulți elani aici, dar tata spune că nu trebuie să-mi fie frică, elanul nu poate urca scările. Și apoi îl am pe Bivdi care are grijă de mine”, întărește copila.

Marie a petrecut mai mult de 1.000 de nopți sub cerul liber. Nu știe când se va muta înapoi în camera ei din casă

Nu schimb nimic momentan. Am început să citesc cărți afară, în sacul meu de dormit. Îmi obosește mintea și adorm mai ușor și mă odihnesc mai bine.

Marie:

„Dacă stai mult în natură și intri în contact cu bacteriile care se găsesc în mod natural acolo, sistemul imunitar primește provocări într-un mod benefic, spune Anne Spurkland, profesor de medicină și specialist în imunologie.

Marie mănâncă afară, în patul ei de pe verandă

„Sistemul imunitar nu este conceput pentru a trăi în casă”

„Sistemul imunitar nu este conceput pentru a trăi în casă. Copiii în creștere trebuie să fie în contact cu natura. Părinților nu trebuie să le fie atât de frică de murdărie și noroi”, adaugă experta.

În ceea ce privește astmul Mariei, „afară este, poate, mai puțin praf. Poate avea un efect pozitiv să stai în aer liber, mai ales iarna”, adaugă Spurkland.

 
 

Urmărește-ne pe Google News