Prețurile petrolului și gazelor au crescut rapid în ultimele luni, ca urmare a revenirii economice rapide la nivel global, pe măsură ce restricțiile anti-Covid au fost relaxate, dar și ca urmare a unei scăderi a investițiilor în noi surse de furnizare.

În timp ce companiile energetice au raportat profituri record în 2021, consumatorii, în special cei din Europa, au de înfruntat creșteri mari de prețuri la carburanți, încălzire și electricitate, mai scrie sursa citată.

Facturile mari au determinat guvernele să introducă subvenții, pentru a ușura presiunea asupra cetățenilor.

„Nu am vești bune să aduc, prețul petrolului va rămâne mare”, a spus Patrick Pouyanne, șeful gigantului francez TotalEnergies la postul de radio RTL.

Prețul petrolului a atins recent de 90 pe dolari pe baril, nivel nemaiîntâlnit din anul 2014.

TotalEnergies a anunțat că va acorda un voucher de 100 de euro pentru o parte dintre clienții săi cu venituri mici, a mai spus Pouyanne.

Compania a anunțat un profit total de 14 miliarde de euro în 2021, cel mai mare din ultimii 15 ani, conform RFI.

Preț triplat la gaze

Prețul gazelor naturale s-a triplat în ultimul an și a atins noi recorduri la finalul anului trecut, din cauza stocurilor mici.

„Ne putem aștepta la volatilitate în următoarele luni și ani”, a spus Bernard Looney, directorul executiv al gigantului petrolier britanic BP.

Compania a raportat recent cel mai mare profit din ultimii opt ani, de 12,8 miliarde de dolari ăn 2021, conform CNBC.

Acest lucru a declanșat solicitări pentru impozitarea suplimentară a companiilor de petrol și gaze astfel încât guvernul britanic să facă rost de bani pentru subvenții.

Șeful BP a spus că ar putea să existe o tensionare a pieței petrolului, ceea ce mai departe ar putea impulsiona prețurile.

Profit gigantic în siajul Gazprom

Grupul norvegian Equinor, fostul Statoil, al doilea furnizor de gaze al Europei după Gazprom, a anunțat la rândul său profituri record miercuri.

Acesta a consemnat un profit net de 8,5 miliarde de dolari pe 2021, conform rezultatelor sale financiare. Compania de stat a generat anul trecut un flux de numerar de 25 de miliarde de dolari, echivalentul Produsului Intern Brut (PIB) al Senegalului și va acorda dividende de 10 miliarde de dolari acționarilor, potrivit Reuters.

Anders Opedal, șeful său, a afirmat că se așteaptă ca piața europeană să fie în continuare restrânsă, cu o cerere mare, deoarece stocurile trebuie să fie refăcute.

Prețul gazelor a crescut masiv în Europa, după ce Gazprom a redus livrările.

Trecerea la energie verde duce la scăderea investițiilor în petrol și gaze

Reuters prezintă un grafic care arată că producția marilor companii de petrol din Europa, respectiv Shell, BP, Total, Equinor și Eni urmează să scadă din 2025, pe măsură ce acestea trec către energie mai puțin poluantă, precum energie regenerabilă.

Equinor se așteaptă ca producția sa de petrol și gaze să crească cu 2% în 2022, în vreme ce BP se așteaptă ca aceasta să rămână la fel.

 
 

Urmărește-ne pe Google News