Creşterea producţiei încetineşte la nivel mondial, deoarece restricţiile COVID-19 din China şi invazia din Ucraina perturbă lanţurile de aprovizionare şi menţin inflaţia la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar riscul de recesiune crește în SUA.
„Preocuparea generală pe care o au corporaţiile în acest moment este cât de mult va încetini economia şi dacă putem evita o recesiune”, spune Art Hogan, strateg şef de piaţă la National Securities din New York.
Retailerul american de articole pentru casă Bed, Bath and Beyond a declarat miercuri că vânzările din primul trimestru au scăzut cu 25%.
„În acest trimestru a existat o schimbare acută a încrederii clienţilor şi, de atunci, presiunile au escaladat semnificativ. Acest lucru include inflaţia bruscă şi fluctuaţiile tiparelor de cumpărare”, a declarat Sue Gove, directorul general interimar al companiei, într-un comunicat.
Ca răspuns, retailerul a spus că reduce cheltuielile de capital cu aproximativ 25% şi a suspendat planurile de reorganizare şi de construire de noi magazine.
Alte companii renunţă la planurile de extindere sau reduc numărul de posturi de angajare.
Producătorul sud-coreean de baterii LG Energy Solution, un furnizor important al producătorilor de automobile din SUA, inclusiv pentru Tesla, reevaluează o investiţie de 1,3 miliarde de dolari într-o fabrică din Arizona, invocând condiţii economice „fără precedent”.
Tesla, al cărei director executiv, Elon Musk, a declarat anterior că are o presimţire foarte rea în privința economiei, a închis un birou din California şi a concediat aproximativ 200 de angajați.
Musk a spus că Tesla trebuie să facă reduceri de personal de aproximativ 10%.
CEO-ul General Mills, producătorul Cheerios, a declarat miercuri că preţurile mai mari i-au determinat pe mulți dintre consumatori să renunţe la restaurante şi să mănânce acasă.
„Pe măsură ce consumatorii devin mai preocupaţi de realitatea economică, primul lucru pe care au tendinţa să-l facă este să mănânce mai mult acasă”, a spus directorul general Jeff Harmening.
Producătorul elveţian de medicamente Novartis a spus marţi că un program de restructurare anunţat anterior ar putea duce la dispariția a 8.000 de locuri de muncă sau aproximativ 7,4% din angajați la nivel mondial, pentru eficientizarea afacerilor oncologice şi cele non-oncologice.