Platitorii de facturi sunt jecmaniti din toate partile. Contractele cu diversi prestatori de servicii sunt foarte generoase la capitolul obligatii, in timp ce atunci cand este vorba de drepturi totul se rezuma la cateva randuri.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are obligatia de a aviza toate contractele cu regiile de monopol, dar pana acum nimeni nu a prezentat o varianta in care drepturile consumatorilor sa fie foarte clar enuntate.
RADET a prezentat un contract cu multe „lacune”, astfel ca ANPC a solicitat modificarea a 16 articole si 2 anexe. Astfel, s-a solicitat precizarea reducerii tarifelor direct proportional cu neasigurarea parametrilor de furnizare a agentului termic, specificarea clara a modului de rezolvare a reclamatiilor, precizarea despagubirilor pe care le asigura furnizorul pentru nerespectarea parametrilor tehnici si calitativi, precum si cine suporta pierderile din retea.
ROMTELECOM are in discutie cu ANPC introducerea unei prevederi in contract care sa permita obtinerea gratuita a facturii telefonice detaliate. Acum, acest serviciu e taxat cu 16.000 lei.
APA NOVA a solicitat avizul pentru contractul incheiat cu consumatorii dar nu l-a primit, intrucat mai multe paragrafe au fost considerate abuzive. Este vorba de articolul 8, alineatul 6, care spune ca „societatea are dreptul sa modifice dupa cum considera necesar sumele individuale datorate sau perioadele de facturare”, la fel si alineatul 12, care precizeaza ca „indiferent de continutul facturii, plata acesteia se va face respectand prevederile referitoare la plata apei potabile”.
ELECTRICA a prezentat un contract care se apropie de standardele solicitate de ANPC. Datorita sesizarilor primite de la consumatori privind plata abonamentului radio pe aceeasi factura emisa de Electrica, ANPC se afla acum in discutii cu Societatea de Radiodifuziune pentru a gasi o modalitate de plata separata a abonamentului radio de catre consumatori. Inspectorii OPC spun ca acum cei care renunta la aparate trebuie sa se duca la sediul Electrica, unde isi platesc factura si sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu folosesc aparatul radio, astfel incat sa fie „taiati” de la plata abonamentului.
ROMGAZ trebuie sa aduca imbunatatiri contractului, astfel incat sa specifice presiunea la care se obliga sa livreze gaze consumatorilor, introducerea unei clauze privind modul de solutionare a contestatiilor beneficiarilor, despagubirile pe care se obliga sa le plateasca societatea in cazul in care calitatea gazelor naturale nu este conform clauzelor contractuale.
Societatile de cablu. Beneficiarii se plang ca sunt pusi sa plateasca abonamentul in avans, iar penalizarile percepute sunt cele mai mari – este vorba de 1% pentru fiecare zi de intarziere, in timp ce societatile enumerate mai sus aplica penalizari de 0,2%-0,5%. Cele mai multe dintre sesizarile primite la OPC privind calitatea serviciilor sunt legate de societatile de cablu si in special ca nu se asigura o informare a consumatorului privind structura programelor oferite de societatea de cablu respectiva.
Radu Ionel, consilier la ANPC, ne-a spus ca, desi nu toate contractele prezentate contin clauze abuzive, totusi in multe cazuri lipsa unor prevederi aduce prejudicii consumatorilor. „Autoritatea incearca cu greu sa determine societatile care incheie contracte cu consumatorii sa le respecte drepturile”, ne-a spus Radu Ionel.
OPC nu poate interveni pentru scutirea la plata abonamentelor TV.
Foarte multi clienti ai societatilor de cablu sunt nemultumiti ca trebuie sa plateasca in acelasi timp si abonamentul la Televiziunea Romana, sustinand ca nu urmaresc programele acestei institutii. Din pacate, inspectorii pentru protectia consumatorilor nu pot interveni fiind vorba de o hotarare de guvern care reglementeaza acest lucru. Radu Ionel, consilier la ANPC, ne-a spus ca in HG 517/1994 se spune ca „posesorii receptoarelor de televiziune sunt obligati la plata taxelor de inscriere si de abonament pentru serviciile publice efectuate de Societatea Romana de Televiziune”. Deci simpla posesie a aparatului obliga la plata abonamentului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News