Ovsiannikova, în vârstă de 44 de ani, a devenit cunoscută în Rusia și în străinătate în luna martie, după ce a organizat un protest împotriva războiului din Ucraina în timpul unei emisiuni de știri la o oră de maximă audiență a postului de televiziune „Canal 1”, controlat de statul rus, unde lucra ca producător la acea vreme.
„La ora 6 dimineața, în timp ce eu încă dormeam, zeci de angajați ai Comitetului de Investigații și ai poliției au dat buzna în casa mea. Mi-au arătat un ordin de percheziție”, a scris Ovsiannikova pe rețelele de socializare.
„Mi-au speriat fetița. Acum sunt dusă la Comitetul de Investigații”, a adăugat ea. Jurnalista este mama a doi copii.
Ulterior, Marina Ovsiannikova a fost reținută, după ce împotriva ei a fost deschis un dosar penal pentru distribuirea de „știri false” despre forțele armate ruse, a declarat avocatul ei pentru AFP.
„A fost deschis un dosar penal”, a declarat agenției franceze de știri avocatul Dmitri Zakhvatov, adăugând că așteaptă acum ca anchetatorii să decidă în privința unei măsuri preventive pentru clienta sa.
The appartement of Marina #Ovsyannikova, a former employee of Channel One, has been searched.
— NEXTA (@nexta_tv) August 10, 2022
The woman’s lawyer said that a criminal case was opened against her for spreading fakes about the actions of the #Russian Armed Forces. pic.twitter.com/IgECpK0c7G
Aceste acuzații pot atrage, în Rusia, o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
Dosarul ar fi fost deschis din cauza protestului solitar pe care Ovsiannikova l-a organizat lângă Kremlin, în luna iulie, acolo unde a afișat un banner pe care scria „Câți copii trebuie să mai moară [în Ucraina] pentru ca voi să vă opriți?”. La scurt timp după acel protest, jurnalista a fost arestată, chiar în timp ce își plimba câinii, dar a fost ulterior eliberată.
Zakhvatov, un avocat care lucrează pentru organizația de monitorizare a drepturilor omului OVD-Info, a precizat că poliția a început să percheziționeze casa clientei sale înainte ca reprezentantul ei legal să ajungă acolo.
Ovsiannikova a mai fost amendată de două ori pentru acțiunile sale împotriva războiului.
În iulie, Tribunalul districtual Meșchansky din Moscova a obligat-o să plătească 50.000 de ruble (816 dolari) pentru că a „discreditat” forțele armate ruse într-un interviu acordat în timpul unui proces împotriva politicianului de opoziție Ilia Iașin.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina