Marinarul a explicat că a acționat din răzbunare, după ce a văzut armata rusă distrugând ținte civile la Kiev: „Am văzut o știre despre un atac cu rachetă asupra unui bloc din capitala Ucrainei, orașul meu natal. Într-o clădire asemănătoare locuiam eu și în acel moment m-am gândit că apartamentul meu poate fi următorul pe listă”.

A socotit că lucrul pe care îl poate face ca un răspuns la bombardamentele trupelor ruse e să scufunde iahtul Lady Anastasia, „primul meu pas în războiul cu Rusia”.

Din 26 februarie, vasul pe care îl avea în grijă acostase pe insula spaniolă Mallorca, în Marea Mediterană. Potrivit inginerului ucrainean, ambarcațiunea aparține oligarhului rus Alexandr Miheev, directorul executiv al companiei ruse de arme Rosoboronexport, care produce de la elicoptere și tancuri, la sisteme de rachete, la submarine. El este supus sancțiunilor Departamentului de Stat al SUA din 15 martie.

„Dacă o jivină arată ca un câine, latră ca un câine și mușcă precum un câine, este, cu siguranță un câine. Prin urmare, dacă în decurs de zece ani, iahtul a fost folosit doar pentru vacanțe de domnul Mikheev și familia lui, atunci, cu siguranță, el este adevăratul proprietar al acestui iaht”, a afirmat Ostapciuk când a fost întrebat despre proprierarul luxoasei ambarcațiuni, care are o cabină pentru 10 persoane.

Construit în Noua Zeelandă și livrat în 2001, ambarcațiunea costă, potrivit Superuachttimes, în jur de 6,5 milioane de euro.

Ostapciuk a povestit că s-a îndreptat către sala mașinilor Lady Anastasia, unde a deschis o supapă conectată la carena navei. În timp ce apa pătrundea, s-a îndreptat spre încăperile echipajului și a deschis o altă supapă.

În afară de mine mai erau trei membri ai echipajului la bord, tot ucraineni. I-am anunțat că barca se scufundă și că trebuie să plece

Taras Ostapciuk:

De teamă că și-ar putea pierde slujbele, „m-au făcut nebun și au chemat autoritățile portuare și poliția”.

Muncitorii din port au adus o pompă de apă și au împiedicat scufundarea ambarcațiunii. iar Ostapciuk a fost arestat.

„Am declarat la poliție că am încercat să scufund barca în cadrul unui protest politic împotriva agresiunii ruse”, a spus el, pentru CNN.

„Nu am nevoie de un loc de muncă dacă țara mea nu va mai exista”

„Trebuie să alegi. Ori ești cu Ucraina, ori nu ești! Nu am nevoie de un loc de muncă dacă țara mea nu va mai exista”, a subliniat marinarul.

Pe 15 martie, autoritățile spaniole au reținut provizoriu iahtul Lady Anastasia în portul din Mallorca.

După ce autoritățile spaniole l-au eliberat, pe 27 februarie, Taras s-a întors în Ucraina: „Acum sunt în armată. Sper va aduce victoria noastră să vină cât mai curând”.

Taras s-a înrolat în și luptă să apere Kievul. Foto: majorcadailybulletin.com

„Vreau ca oligarhii care l-au susținut pe Putin să fie trași la răspundere. Ei sunt cei care, prin comportamentul lor, cu stilul lor de viață, cu lăcomia lor de nestins, au condus tocmai la război. Pentru a distrage atenția oamenilor de la adevărata jefuire a țării, Kremlinul organizează războaie de diversiune cu alte țări nevinovate”, a încheiat Taras.

Citiți și

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: boatinternational.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News