UPDATE: Potrivit unui comunicat transmis luni seară de Sindicatul Liber al Navigatorilor, duminică, în jurul orei 19.30, ora locală, nava Histria Ivory, sub pavilion Malta, a fost subiectul unui incident de piraterie la 20 de mile depărtare de portul Lome.
„MAE a confirmat că trei navigatori de origine română au fost răpiţi de piraţi, restul echipajului reuşind să ajungă în timp util în locul de siguranţă prestabilit pentru cazul de atac pirateresc. S-a activat o celulă de criză la nivelul autorităţilor din România. După atac, piraţii au părăsit zona, nava fiind escortată în zona sigură de ancoraj a portului Lome. Cazul este de acum în responsabilitatea entităţilor abilitate care vor lua măsurile adecvate pentru ca navigatorii să fie eliberaţi în siguranţă”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor (SLN).
Sindicatul Navigatorilor atrage atenţia că în zona Golfului Guinea incidentele piratereşti au crescut în intensitate ajungând la cote fără precedent, lucru care afectează atât navigatorii, cât şi transportul maritim global.
„În zonele cu risc ridicat trebuie sporită veghea pe comanda de navigaţie, radarul să fie folosit şi pentru distanţe mici pentru a putea preîntâmpina orice tentativă de reuşită a unor atacuri de acest fel”, a precizat sursa citată.
UPDATE: „Am declanșat celula de criză și am luat legătura cu autoritățile din Togo și Nigeria. S-a întâmplat între Nigeria și Togo și așteptăm primele vești. Deocamdată nu știm dacă a fost o simplă acțiune de piraterie sau un act de terorism. Trei persoane au fost răpite, s-a luat legătura cu familiile, dar nu putem spune cine sunt persoanele”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu.
UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a activat Celula de criză. „Din datele preliminare obținute, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului dispăruți se află trei cetățeni români”, anunță instituția, într-un comunicat.
Totodată, MAE precizează că are în agenție „evenimentele legate de incidentul produs în apele teritoriale ale statului Togo”, precum și că „Celula de criză a MAE, prin Ambasada României la Abuja, monitorizează cu prioritate situația și este în contact permanent cu autoritățile locale, cu proprietarul navei, precum și cu autoritățile române cu competențe în domeniu”.
Adrian Mihălcioiu de la Sindicatul Liber al Navigatorilor a confirmat, pentru Libertatea că nava a fost atacată, iar în prezent se fac verificări pentru a identifica marinarii sechestrați. Din primele informaţii este vorba despre 3 marinari.
Compania care deţine nava a confirmat informaţia potrivit căreia nava a fost atacată de piraţi, iar mai mulţi marinari români ar fi fost răpiţi.
Anul trecut, în septembrie, un marinar român a fost răpit de pirații nigerieni, în timp ce se afla pe o navă elvețiană în largul apelor nigeriene, a fost eliberat. O lună mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunța că acesta a fost eliberat.
FOTO – MarineTraffic.com
Citește și: