UPDATE ora 20:15. „Celula de Criză interinstituțională, convocată de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat în regim de urgență o serie de demersuri complexe pe mai multe canale specifice, inclusiv diplomatice, pentru verificarea situației, confirmarea informațiilor referitoare la cetățenia și identitatea persoanelor potențial implicate și întreprinderea acțiunilor necesare în astfel de cazuri. Conform datelor și informațiilor obținute, MAE precizează că la bordul navei menționate nu s-au aflat cetățeni români. Prin urmare, nu au existat cetățeni români victime ale unei acțiuni de răpire de persoane”, se arată în comunicatul transmis, vineri seara, de Ministerul de Externe.

UPDATE ora 19:50.„Până în acest moment nu sunt indicaţii clare privind componenţa echipajului. S-a presupus că echipajul era format din ucraineni, români şi filipinezi, dar această informaţie nu este încă confirmată”, a transmis Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, potrivit Agerpres.

Inițial, liderul SLN a transmis inițial „că echipajul navei atacate de piraţi este format din marinari români, filipinezi şi ucraineni şi nu se ştie deocamdată din ce ţară sunt navigatorii răpiţi.


Piraţii au atacat joi, 11 martie, petrolierul Davide B., aflat sub pavilion maltez, în Golful Guineea, în apele teritoriale ale Beninului, vestul Africii, şi au răpit 15 marinari, confirmă site-ul specializat Fleetmon.

Potrivit portalului Safety4sea.com, atacul a fost dat de 9 pirați înarmați.

Davide B., un petrolier construit în 2016, plecase de la Riga, Letonia, și se îndrepta spre Lagos, Nigeria.

Captură: Fleetmon

La bordul navei se aflau 21 de navigatori, români, ucraineni şi filipinezi. Deocamdată nu este cunoscută naţionalitatea celor răpiţi.

Operatorul olandez al navei, Poli Shipmanagement, a confirmat răpirea marinarilor, adăugând că ceilalți șase marinari sunt în siguranță și nevătămați. Armatorul a anunțat că nu va furniza informații suplimentare pentru a nu pune în pericol siguranța celor implicați, dar „este în legătură cu toate autoritățile și cu familiile navigatorilor pentru a-i sprijini în acest moment extrem de dificil”.

Piraţii nu au formulat până în prezent nicio cerere de răscumpărare.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, a fost deja convocată Celula de criză interinstituţională în vederea iniţierii demersurilor necesare pentru verificarea situaţiei, confirmarea informaţiilor referitoare la cetăţenia şi identitatea persoanelor răpite şi întreprinderea acţiunilor specifice în astfel de cazuri”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

24 de atacuri ale piraților în 2020

În noiembrie anul trecut, o navă a unei companii din Marea Britanie a fost atacată tot în Golful Guineea, la sud de Lome, Togo. Printre marinarii răpiți s-a aflat și un cetățean român. A fost al 24-lea de atac al piraților înregistrat în 2020. Conform unui raport Dryad Global, 96,3% din răpirile la nivel global au loc în Golful Guineea, într-o zonă care nu este acoperită de forțelor regionale de securitate maritimă.

Navigatorul român a fost eliberat și s-a întors acasă pe 17 ianuarie.

Urmărește-ne pe Google News