Acesta este vaporul capturat de piraţi. Nava este încărcată cu produse chimice

Cargoul St. James Park, ce transporta substanţe chimice, se îndrepta luni, când a fost capturat de piraţii somalezi, din Spania spre Thailanda. În Golful Aden însă, zona cea mai fierbinte de acţiune a piraţilor din Oceanul Indian, nava a fost atacată şi sechestrată, deşi se afla pe o rută maritimă cheie, patrulată de navele internaţionale implicate în lupta antipiraterie. Nţl Choong, un oficial din cadrul Biroului Maritim Internaţional, a declarat că vaporul a trimis un mesaj de urgenţă luni seara, cerând ajutor în contextul unui atac al piraţilor. Mesajul a fost recepţionat de un centru grecesc de salvare, care a avertizat Biroul Maritim Internaţional. Potrivit declaraţiilor lui Chong, echipajul este format din 26 de membri, care provin din România, Rusia, Bulgaria, Filipine, Polonia, Georgia, India şi Turcia.

Din echipaj fac parte doi conaţionali

Căpitanul vasului este rus, iar adjunctul lui este bulgar. Ministerul Afacerilor Externe din ţara noastră a confirmat faptul că din echipaj fac parte un căpitan secund şi un cadet din Constanţa. Între timp, Prodan Radanov, directorul companiei bulgare Zodiac, care a angajat cinci bulgari aflaţi pe vas, a declarat că se va lua legătura, probabil, în decurs de 48 de ore, cu piraţii somalezi care au capturat cargoul britanic. Anul acesta, alţi 21 de marinari români care făceau parte din echipajele a patru nave au fost ţinuţi în captivitate de piraţii somalezi. În prezent, doar unul mai este prizonier pe petrolierul Maran Centaurus, sub pavilion grec, care e ancorat, din 28 noiembrie, în largul Haradhere, un refugiu al piraţilor.

Cei cinci români, foşti prizonieri pe Buccanner, îşi amintesc cu groază: „Am stat cu arma la tâmplă”

Cinci marinari români, Marius Aragea (35 de ani), Nicuşor Remus Marinescu (37 de ani), Dorel Gheorghe (47 de ani), Adrian Gâlcă (31 de ani) şi Ştefan Borcan (55 de ani) din Constanţa, aflaţi la bordul remorcherului italian Buccanner, au fost luaţi ostatici de piraţii somalezi, la jumătatea lunii aprilie, în Golful Aden din Oceanul Indian.

Pe 14 august, aceştia au fost eliberaţi. Marinarii au povestit după aceea, în exclusivitate pentru Libertatea, coşmarul prin care au trecut mai bine de patru luni.

Somalezii care i-au terorizat pe români timp de patru luni au găsit o metodă ingenioasă pentru a-şi umple timpul. Aceştia s-au fotografiat între ei cu telefoanele marinarilor, după care le-au distrus. Prizonierii au recuperat însă cardurile de memorie

În luna august, Libertatea v-a relatat groaznica aventură a marinarilor români în Golful Aden, când au fost ţinuţi prizonieri de piraţii somalezi

Citeşte mâine ce fac acum cei cinci navigatori care au scăpat de piraţi

 
 

Urmărește-ne pe Google News