„Ministerul Afacerilor Externe informează că marinarul român răpit la data de 22 septembrie 2018 de pe o navă aflată în largul apelor nigeriene, a fost eliberat, împreună cu toţi ceilalţi membri ai echipajului. Cetăţeanul român urmează să fie repatriat în zilele următoare, acesta fiind asistat în prezent de o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Berna”, a anunţat MAE, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, familia cetăţeanului român aflată în contact permanent cu reprezentanţii Celulei de Criză a MAE a fost informată în acest sens de către armatorul elveţian.
„Celula de Criză a MAE, prin cele şase misiuni diplomatice implicate (Ambasadele României la Abuja, Berna, Londra, Manila, Ljubljana şi Zagreb) a menţinut în permanenţă legătura cu autorităţile nigeriene şi elveţiene, cu armatorul, cu familia cetăţeanului român, precum şi cu autorităţile centrale din statele de reşedinţă ale celorlalte persoane răpite. Ministerul Afacerilor Externe adresează mulţumiri tuturor instituţiilor şi autorităţilor străine implicate în demersurile de eliberare a cetăţeanului român”, se mai arată în comunicatul MAE.
Ionel Hîncu a fost răpit pe 22 septembrie, în timp ce se afla pe o navă elvețiană, alături de alți 11 membri ai echipajului. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, este din Vaslui, însă locuiește în Constanța.
El era inginer șef pe nava Glarus și a plecat în voiaj prin intermediul unei agenții din Ucraina care se ocupă de recrutarea de marinari. Românul se numără printre cei 19 membri ai echipajului aflați la bordul unei nave, aflată sub pavilion elvețian.
Nava era acostată la cheu în momentul în care a fost atacată de pirați în Portul Harcot din Nigeria. 12 dintre marinari, printre care și românul Ionel Hîncu, au fost răpiți de pirați.