Le Pen, care a fost criticată de oponenții politici întrucât ar fi prea apropiată de Rusia, s-a declarat, într-un interviu pentru France Inter Radio, ca fiind „perfect în favoarea celorlalte sancțiuni”.
Dar „nu vreau ca francezii să sufere consecințele sancțiunilor” asupra petrolului și gazelor, a continuat aceasta.
La fel ca multe alte state europene, Franța importă o mare parte din gazul său natural din Rusia, folosind această resursă pentru a o transforma în energie pentru locuințe și activități economice.
În trecut, Le Pen a mai fost criticată pentru sprijinul arătat Rusiei și președintelui Vladimir Putin, notează BBC. De exemplu, în 2014, ea părea să susțină anexarea Crimeei de către Rusia, iar în 2017 a cerut eliminarea sancțiunilor impuse în acest caz. Tot în 2014, partidul ei politic a primit un împrumut de la o bancă rusă cu presupuse legături cu Kremlinul.
Le Pen și-a justificat remarcile anterioare spunând că anexarea Crimeei a fost o situație diferită de actuala invazie a Ucrainei și și-a descris sprijinul pentru Putin ca reflectând ambiția ei mai largă pentru o lume „multipolară”, potrivit Reuters.
Sondajele pentru turul II sugerează o luptă strânsă între Macron și Le Pen – mai strânsă decât cea din 2017: președintele în exercițiu ar putea câștiga cu 51% sau cu 54%. Prin comparație, în turul II al alegerilor din 2017, Macron obținea 66%.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia