Cuprins:
În procesul anterior, care s-a rejudecat pentru că așa a decis ÎCCJ, Mario Iorgulescu primise 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor.
Minuta deciziei judecătorilor:
„Soluția pe scurt: DP 1665/A/În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p., admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi inculpatul Iorgulescu Gino Mario împotriva sentinţei penale nr. 132/10.02.2023 pronunţate de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.
Desfiinţează în parte sentinţa apelată şi rejudecând în fond: Constată că prin încheierea din data de 11.10.2024, s-a dispus schimbarea încadrării juridice pentru fapta inculpatului Iorgulescu Gino-Mario care a avut ca urmare decesul victimei Vicol Daniel Andrei, din infracţiunea de omor prev. de art. 188 alin. 1 Cod penal, în infracţiunea de ucidere din culpă prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 Cod penal.
Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 15 ani şi 8 luni de închisoare aplicată inculpatului de prima instanţă în pedepsele componente, de 14 ani de închisoare, 2 anide închisoare, 3 ani de închisoare şi sporul de 1 an şi 8 luni închisoare, pe care le va repune în individualitatea lor. În baza art. 396 alin.1 şi 2 C.p.p., condamnă pe inculpatul Iorgulescu Gino Mario la pedeapsa de 7 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1 şi 2 C.p.
Menţine pedeapsa complementară aplicată de prima instanţă de interzicere a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, prevăzute în art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) din Codul penal, pe o perioada de 5 (cinci) ani, precum şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, prevăzute în art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) din Codul penal.
Constată că pedeapsa principală de 2 ani, pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, prevăzute în art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) din Codul penal, pe o perioada de 5 (cinci) ani şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, prevăzute în art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi i) din Codul penal, aplicate de prima instanţă pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 336 alin. 1 şi 2 din Codul penal, au intrat sub puterea autorităţii de lucru judecat, la data pronunţării Deciziei penale nr. nr. 1485 din data de 18.10.2023, în dosarul nr. 20691/3/2020, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a II-a Penală.
În baza art. 39 alin. 1 lit. b) C.p., contopeşte pedeapsa de 7 ani închisoare aplicată pentru infracţiunea de ucidere din culpă cu pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată pentru infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi cu pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată pentru infracţiunea de complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal aplicată prin sentinţa penală nr. 944/20.12.2018 pronunţată de Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti în dosarul nr. 33036/301/2016, definitivă prin decizia penală nr. 504/09.04.2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, şi va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care va adăuga un spor de 1 an şi 8 luni închisoare (o treime din totalul celorlalte pedepse), inculpatul Iorgulescu Gino Mario urmând să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 8 ani şi 8 luni închisoare.
În baza art. 45 alin. 3 lit. a) C.p. şi art. 66 alin. 1 lit. a), b), i), n) şi o) C.p., aplică inculpatului pe lângă pedeapsa principală rezultantă de 8 ani şi 8 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii pe o perioadă de 5 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a conduce vehicule pe drumurile publice, de a comunica şi de a se apropia, la o distanţă de 100 metri, de persoana vătămată Vlăsceanu Dragoş-Ionuţ – din dosarul nr. 33036/301/2016 al Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti – şi de a se apropia de locuinţa sau de alte locuri în care persoana vătămată Vlăsceanu Dragoş-Ionuţ desfăşoară activităţi sociale, pe distanţa de 100 metri.
Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate care nu sunt contrare prezentei hotărâri. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare ocazionate de judecarea apelurilor declarate de parchet şi inculpat vor rămâne în sarcina statului. Onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpatului Iorgulescu Gino-Mario şi partea civilă Vicol Maria Luisa se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată astăzi, 18.12.2024, prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre 1665/2024 18.12.2024”.
Mario Iorgulescu e internat de cinci ani în clinicile din Italia, potrivit actelor depuse la dosar de avocații lui, și de tot atâta vreme, Poliţia Română îl caută fără succes, pentru a-l aresta.
De ce a primit o condamnare mai mică
În noaptea de 7/8 septembrie 2019, aflat sub influența drogurilor și a alcoolului, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal din România a urcat la volanul unui bolid de lux şi, cu 143 km/h, a intrat pe contrasens, izbind frontal maşina condusă de Daniel Vicol, care a murit pe loc.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Mario Iorgulescu, în octombrie anul trecut, la 13 ani şi 8 luni de închisoare, pentru omor. Dar în iunie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, cu majoritate, anularea deciziei de condamnare, pentru că, spun judecătorii, Iorgulescu jr nu trebuia judecat pentru omor, căci „situaţia de fapt relevă un accident rutier”.
Dosarul s-a întors la Curtea de Apel București care, la primul termen, din 11 octombrie, a decis, în consens cu decizia ÎCCJ, ca Mario Iorgulescu să fie judecat pentru ucidere din culpă.
Pentru uciderea din culpă, în cazul unui accident rutier produs prin încălcarea regulilor de circulaţie, pedeapsa e de la 2 la 7 ani de închisoare, în vreme ce omorul, pentru care Iorgulescu fusese condamnat anterior, se pedepsește cu închisoarea între 10 și 20 de ani.
Filmul accidentului mortal făcut de Iorgulescu jr acum cinci ani
În ziua de 7 septembrie 2019, Mario Iorgulescu, care avea 24 de ani, a mers la o petrecere în satul Gulia, de lângă Bucureşti. Aici, povestesc martorii audiaţi de procurori, el a stat la grătar, a băut vin şi a jucat poker.
În jurul orei 23:00, a aflat că prietena lui, cu care se certase cu o zi în urmă, se distra într-un club din Herăstrău. A devenit nervos, a început să se certe cu ea la telefon, iar în jurul orei 3:00, s-a urcat la volanul mașinii primită cadou de la tatăl său, un Aston Martin de 300.000 de euro, şi a plecat în trombă spre clubul din Herăstrău.
La intrarea în București, pe şoseaua Chitilei, a intrat pe contrasens şi a izbit frontal autoturismul condus de Daniel Vicol, care avea tot 24 de ani. Acesta murit pe loc, iar doi copii au rămas orfani de tată.
Mario Iorgulescu avea o alcoolemie de 1,96 g/l şi, conform rechizitoriului, în mostrele biologice recoltate de la el au fost depistate: „cocaină și metabolit; diclofenac (metaboliți); fentanil”. Potrivit analizelor toxicologice, şi victima Daniel Vicol era sub influenţa cocainei.
Gino Iorgulescu l-a dus pe fiul lui în Italia, cu o aeronavă închiriată
După accident, Iorgulescu jr a fost scos din mașină de oamenii care s-au oprit, ca să ajute. „Era cooperant, spunea că îl doare burta și întreba repetat dacă a murit cineva”, a declarat, la proces, o martoră, asistentă medicală. „Toți încercau să îl liniştească, iar atunci ne-a rugat să îl sunăm pe tatăl lui și ne-a dat numărul, îl știa pe de rost.”
Dus cu Salvarea la Spitalul Elias, tânărul a fost internat cu diagnosticul „traumatism cranio-cerebral minor, politraumatism, traumatism forte abdominal” și a fost operat.
Pe 23 septembrie 2019, Gino Iorgulescu și-a externat fiului, pe propria răspundere si, cu o salvare de stat chemată de un medic de la Elias, l-a dus la Aeroportul Băneasa, de unde, cu o aeronavă închiriată de la o companie din Turcia, a decolat cu el spre Italia.
Aici, Iorgulescu jr a fost dus la Policlinica San Donato Milanese. După două săptămâni, pe 7 octombrie, el a fost externat, potrivit documentelor din dosar, cu „autonomie completă motorie și alimentară/nutritivă, conștient, cu tulburări importante de somn și fluctuații ale stării de spirit”.
De atunci, a trecut prin alte cinci clinici, iar în prezent, conform actelor depuse la dosar de avocatul lui, Virgil Boglea, Mario Iorgulescu e internat într-un centru privat din San Zenone al Lambro, provincia Milano.
Mario Iorgulescu: „Vă garantez că nu o să fac o zi de puşcărie”
În cinci ani, autoritățile din România nu au reușit să-l mai aducă pe Mario Iorgulescu în țara. În octombrie anul acesta, Curtea de Apel din Milano a respins, pentru a patra oară, cererea de extrădare din Italia.
„Nu vreau să mă întorc în România. Mi-aș dori să fiu condamnat cu suspendare și să îmi fac pedeapsa în Italia”, declara, în noiembrie 2022, Mario Iorgulescu, într-un interviu pentru Fanatik.ro.
Tot atunci, el a stat de vorbă și cu jurnaliștii de la spynews.ro, cărora le-a declarat: „Eu nu sunt un criminal, am făcut o greșeală și vreau să profit de acest moment să îmi cer iertare față de toată lumea, mai ales față de familia care a rămas fără un membru din cauza mea. Le transmit sincere condoleanțe.”
În martie anul trecut, Iorgulescu jr. a apărut și la PRO TV, susţinând: „Vă garantez că eu nu o să fac o zi de puşcărie. Pentru că sunt protejat de statul italian, care îmi recunoaşte actele medicale.”