Măriuca, fata arsă grav în Mehedinți de un criminal liberat condiționat, a fost preluată astăzi, în jurul orei 13:00, de o ambulanță SABIF, care o va transporta până în estul Germaniei, unde va ajunge după aproximativ 14-15 ore de drum.
Astfel, tânăra care suferise arsuri pe 90% din corp și 15% din căile respiratorii, va începe la clinica Moritz din Bad Klosterlausnitz următoarea etapă a tratamentului, cel medico-chirurgical. Pe lângă tratamentul propriu-zis (kinetoterapeutic, fizioterapeutic, compresiv), ea va suferi și intervenții chirurgicale în anumite zone ale corpului afectate profund.
Despărțire plină de emoții
La plecare, întreaga echipă care a avut grijă de ea din iunie, când s-a întâmplat nenorocirea, i-a fost alături.
Măriuca și-a luat la revedere de la coordonatorul echipei de medici care au salvat-o, dr. Iulia Nacea, și de la Georgeta Ciobanu, asistentul social care i-a fost „ca a doua mamă”.
Dar și de voluntarii care sunt implicati alaturi de Narcis Hogea și Asociația “În numele lui Alexandru”, supraviețuitori Colectiv care îi sunt alături celui care și-a pierdut fiul după incendiul din 30 octombrie 2015.
Aceștia au demarat o strângere de fonduri pentru ajutorarea Măriucăi.
aproximativ 44.000 euro, s-au strâns până acum pentru Măriuca: banii vor fi folosiți pentru activitățile conexe tratamentului, pentru educația ei și găsirea unei locuințe la întoarcere.
„A fost o mobilizare exemplară”, spun ei, „totul a fost pe repede înainte, s-a implicat DSP Ilfov, fiindcă ea a fost trecută cu un domiciliu în Ilfov, Ministerul Sănătății, Spitalul Grigore Alexandrescu și SABIF”, povestesc voluntarii.
Din grupul celor implicați fac parte nume precum Narcis Hogea, Mihai Grecea, Monica Althamer, Alexandru Valentin Mușat, Bianca Simionescu-Rîmniceanu, Bogdan Moleșag, Adina Apostol și Liviu Popescu.
Al doilea mare ars transferat în Germania în ultimul an
Oamenii de pe ambulanță au venit pregătiți. Asistenta socială i-a pregătit câteva sendvișuri Măriucăi, iar ambulanțierii au replicat: „I-am luat și sendviș, i-am luat de toate!”
Pentru că până la Bad Klosterlausnitz e un drum lung și vor ajunge abia mâine. Un drum pe care l-au făcut mai mulți supraviețuitori din Colectiv și Mihai Sfetcu, pompierul ars anul trecut.
El a fost primul, ea este al doilea pacient mare ars din România care beneficiază de tratament prin OMS 50/2004, prin care se transferă bolnavii ce nu pot fi recuperați în țară.
După tratamentul din Germania, Măriuca se va întoarce în țară, unde își va continua studiile și meditațiile pentru BAC. „Există deja mai mulți profesori cu care s-a intrat în contact, vor face cu ea pregătire și lecții înainte de Bacalaureat”, spun voluntarii Asociației “În numele lui Alexandru”.
Asta pentru că Măriuca vrea să ajute, după studii, copiii ce suferă arsuri.
Măriuca a suferit arsuri pe 90% din corp și 15% din căile respiratorii după ce a fost incendiată, în luna iunie, de un criminal eliberat condiționat, Ion Turnagiu, în Mehedinți.